Hoş Geldin Sevgili Konuk!    [ Müzikli Gezintiler Dileğimizle ...] 28.03.2025

Önceki beğenmeler: 432   
Geri Dön
Geri Dön
Ana Sayfa
Ana Sayfa
Sitede Ara
Sitede Ara
Top 10 Müzik Listesi
Top 10 Müzik Listesi
Haberler
Haberler
Etkinlik Takvimi
Etkinlik Takvimi
S.S.S
S.S.S

   Müzik Yarışmaları Sayfası 1965 Yılı İzlenme Sayısı : 106814   -şarkının yüklenmesi biraz sürebilir!-
   1965       1966

   En Çok izlenen yıllar Top 10 listesini görmek için BURAYA tıklayın!     Geri Dön !

ALTIN MİKROFON YARIŞMASI - 1965

Son derece sağlam bir kuruluşun Hürriyet Gazetesi'nin önayak olduğu bu yarışma, çok sağlam bir jürinin de oluşturulmuş olmasının katkısıyla katılma rekorları kırar. Gazete; aralarında M. Nurettin Selçuk, Nadir Nadi, Cüneyt Orhon, Selmi Andak, Refik Fersan ve Safiye Ayla gibi önemli isimlerin bulunduğu tam 119 (bu sayı, yarışma başladığında seksene düştü) kişilik bir jüri  oluşturmuştu.

Yarışmanın şartları ilan edilir edilmez tam 78 kişi yarışmak için başvurmuştur. Herkes ama herkes buradadır. Türk Popu'na burun kıvırmaya devam etmekte olan caz taifesi ve artık diğerleri arasında yarışmayı kendilerine pek münasip görmeyen birkaç büyük isim (Tülay German, Erol Büyükburç, Alpay v.b.) dışında herkes buradadır. Türk Popu, topyekün bu yarışmada yer almanın önemini kavramış ve işe girişmiştir.


Aslında o sıralar memleket kaynamaktadır. Sovyetler'den bazı heyetler bizi ziyaret eder, Cemal Gürsel Sovyet Rusya'ya davet edilirken, gerici gösteriler de yer yer görülmekte, bundan da en çok, giderek yükselmekte olan Türkiye İşçi Partisi payını almaktadır.

Yarışmanın ilk elemeleri, ilan edildiği gibi, 5 Ocak Salı günü, 150 kişilik bir grubun, İstanbul'da toplantı halindeki TİP idarecilerinin bulunduğu yeri basmalarından tam beş gün önce Beyoğlu İstiklal Caddesi'ndeki Yeni Tiyatro'da yapılır.

78 olan yarışmacı sayısı (bazı solistlerin, orkestraları dışında ayrıca listelenmiş olması ve bazı yarışmacıların son anda katılmaktan vazgeçmesi üzerine) 41'e düşer. 119 kişilik jürimiz de ancak 80 kişi olarak toplanabilmiştir. Tam 6.5 saat süren elemelerde, şöhretleri yıllanmış profesyonellerle, çiçeği burnunda amatör müzisyenler hep birlikte yarışır. Anadolu'nun kıvrak havalarını ya da İstanbul'un kıvrak köçekçelerini dile getirip, Türk folklor müziğinden seçtikleri parçaları, ça-ça-ça, twist, bossanova, slow, swing veya vals şeklinde icra ederek kenara çekilir, jürinin kararını beklerler. Elemelerin bitmesi ile birlikte, jüri üyeleri, notladıkları listeleri İstanbul 16. Noteri Katibe Yürür'e teslim ederler. Her şey çok sağlam ve en ufak bir dedikoduya yol açmayacak şekilde yürümektedir.

Oylama sonucu, 41 orkestranın büyük bir kısmı elenir ve yalnızca 10 grubun finale kaldığı açıklanır.

Sandığımı Açamadım (afro-bossa nova)'' adlı şarkıyı söylemiş olan Ferdi Özbeğen orkestrası Tekin Alp (Gitar), Mahir Can (Bas), Çetin Bükey (Flüt-Klarnet), Suavi Akkanat (Bateri), Kamil Taşpınarlı (Gitar), piyanoda Ferdi Özbeğen'den oluşuyordu.

Türk Popu'na ilk resmi girişini yapacak olan Erol Evgin ile Cem Karaca ve Jaguarlar gibi genç isimlerle, Şerif Yüzbaşıoğlu Orkestrası (ve dolayısıyla Ayla Dikmen), Faruk Akel, İlhan Feyman, Kadri Ünalan ve Halikarnas 6 gibi önemli isimler finale kalamamıştır.

Finale kalanlar ise şöyledir :

1-Halimem (twist) adlı parçadan bir twist meydana getiren Cahit Oben 4 (Fikret Kızılok'lu Cahit Oben 4 Orkestrası : Bas: Koray Oktay, Davul: Erol Ulaştır, Solo Gitar: Cahit Oben, Ritm Gitar: Fikret Kızılok),

2-Sandığımı Açamadım (afro-bossa nova)'' adlı şarkıyı söylemiş Ferdi Özbeğen (Gitar: Tekin Alp, Bass: Mahir Can, Flüt-Klarnet: Çetin Bükey, Bateri: Suavi Akkanat, Gitar: Kamil Taşpınarlı, Piano: Ferdi Özbeğen),

3-Gemiciler (flamenko)'i İspanyol havalarının ritmiyle söyleyen Grup Sonya Dores (Solist: Mualla Saylık (32), Gitar: Okay Ergil, Gitar: Erkan Mörel, Gitar: Ahmet İkiz) (Grup, yarışmadan 2 ay önce kurulmuştur)

4-Zamane Kızları (surf) adlı kendi bestesini seslendiren İlham Gencer (Piano: İlham Gencer, Davul: Ali Çetinkaya, Kontrabas: Mehmet Tosun)

5-Karadır Kaşların Ferman Yazdırır (moderato)'ı bossanova yapmış Kanat Gür (Gitar: Kanat Gür: 1938 doğumludur. 1952 yılında müziğe başladı. 1960 yılında profesyonel oldu, Bass: İldeniz Ürel, Sax: Erol Erginer, Piano: Ersin Üreksoy, Davul: Metin Özyol)

6-Gül Dalında Öten Bülbülün Olsam (bossa nova, cha cha) ile bir başka bossanovacı Metin Alkanlı (Bas: Yavuz Kesen, ritm gitar: Hayri Tezcan, Bateri: Erdoğan Temli, Şantör: Hayrettin Dömeke, Solo Vokal: Zafer Öztürk, Solo Gitar: Metin Alkanlı)

7-Kemerin Naftaları (bossa nova) ile üçüncü ve son bossanovacı Selçuk Alagöz (Bas: Tamer Derin, Gitar: Cemal Denizci, Bateri: Nazım İnanlı, Bas: Ertan Özerden, Melodika: Ali Alagöz)

8-Kaşık Havası (shake)'nı enstrümantel müzik haline getirmiş olan Silüetler (Solo Gitar: Mesut Aytunca, Bas: Erol Bilem, Ritm Gitar: Ataç Oral, Ritm Gitar: Feyzi Tarıman, Bateri: Koral Yılmaz)

9-Gençliğe Veda (andante) adlı Türk Müziği kalıplarındaki şarkısını batı müziği aletleri refakatinde söyleyen Yıldırım Gürses (24 Kişilik Orkestrası ile)

10-Helvacı Helva (twist)'yı twist temposunda icra eden ve henüz 7 Eylül 1964 tarihinde kurulmuş çiçeği burnunda Mavi Işıklar (Solist: Nejat Toksoy, Elektro Gitar: Cihat Günaydın, Bas: Çetin Yavuzdoğan, piano: Metin Yavuzdoğan, bateri: Zamir Manisa).

İlk üç derece, bu on yarışmacının Ankara, Adana, İzmir ve İstanbul'da halkın önünde yarışmalarından sonra belli olacaktır.

Ödüller:
1.ye: 10.000 TL + Altın Mikrofon
2.ye: 5.000 TL
3.ye: 2.500 TL

10 finalist, yarışma şarkılarının yanında, iki tane de serbest parça hazırlayıp sunacaklardır. 25 Ocak'ta Ankara, 26 Ocak'ta Adana ve 27 Ocak'ta İzmir'de yarışmak üzere yola çıkacak kafilenin sayısı seksen kişiyi bulmuş ve bunca kişiyi taşıması için Hürriyet, Türk Hava Yolları'ndan üç özel uçak kiralamıştır. Bir yıl önce, Balkan Festivali için trene bindirdiğimiz şarkıcılarımıza nihayet uçağı münasip bulmuşuzdur. Yarışmanın yapıldığı salonlara girecek olanlara, hemen girişte bir oy pusulası verilecek ve onlar da en çok beğendikleri orkestranın adını buraya yazarak çıkışta kapıdaki özel kutulara atacaklardır. Artık jüri aradan çekilmiştir. Kalabalığın arasından 10 isim seçmiş ve bunları seyircilere havale etmiştir. Dört büyük şehrimizde yapılan dört konser sonrası, en çok oyu alan ilk üç grubu müzikseverler belirleyecektir.

Konser tarihleri:
25 Ocak Pazartesi: Ankara Büyük Sinema
26 Ocak Salı:Adana Erciyes Sineması
27 Ocak Çarşamba: İzmir Kulüp Sineması
11 Şubat Çarşamba: İstanbul Renk Sineması
15 Şubat Pazar: Kadıköy Opera Sineması
16 Şubat Pazartesi: Beyoğlu Atlas Sineması (İstanbul Radyosu naklen yayınlayacakmış)
23 Şubat Pazartesi: Şişli Site Sineması

Ankara'da Büyük Sinema, Adana'da Erciyeş Sineması, İzmir'de Kulüp Sineması bu yarışmaya ev sahipliği yapar. İstanbul'da ise tam üç ayrı konser yapılır. 11 Şubat Perşembe Fatih Renk Sineması, 15 Şubat Pazartesi Kadıköy Opera Sineması ve 16 Şubat Salı günü Beyoğlu Atlas Sineması'nda sahneye çıkar yarışmacılarımız. Oylar verilmiş, tasnif edilmiş ve sonuçlar açıklanmak üzere hazır bekliyordur artık. Bu da, 22 Şubat gecesi Site Sineması'nda, bu sefer protokola verilecek son bir konser sonrası yapılacaktır. Yarışmacılar, vali Niyazi Akı, belediye reisi Haşim İşcan, kumandanlar, konsoloslar ve seçkin misafirler önünde son defa üçer şarkı söyleyip kulise çekilir ve neticelerin açıklanmasını beklerler. Sonuçlar oldukça şaşırtıcıdır.

Daha ilk elemelerde, Türk Popu'nun öncü isimleri yarışma dışı kalmıştır, ilk on dereceye girebilen diğerleri de, ilk üç içinde kendine yer bulamamıştır. Toplam 7.776 oy kullanılan yarışmayı, 1985 reyle Yıldırım Gürses birinciliği kazanmış, Mavi Işıklar 1407 reyle ikinci, Silüetler 1188 reyle üçüncü olmuşlardır. Yaklaşık iki aydır süren maraton böylelikle sona ermiştir.

Gazete ve dergilerde, ilk üç dereceyi paylaşanlar boy göstermektedir artık. Yıldırım Gürses, ''Artık rahat uyuyabilirim'' derken, bu kadarını hiç ummamış Mavi Işıklar havalara uçar.

Sonraları, kendisiyle çok uğraşılarak canından bezdirilecek olan Türk Popu'nun en kadersiz isimlerinden Mesut Aytunca önderliğindeki Silüetler ise ''Hayatımızın en güzel dakikalarını yaşıyoruz'' diyerek açıklarlar duygularını. Zavallı Mesut Aytunca, şu üç günlük dünyada görüp görebileceği ender güzel birkaç anından birini yaşamaktadır yalnızca. Aytunca, her alanda olduğu gibi Türk Popu alanında da ortalıkta gezen cellatları ensesinde her zaman hissedecek ve baştacı edilecek yerde, şu dünyadan çekip gitmesi için adeta teşvik edilecektir.

Yarışmadan hemen sonra, Hürriyet sözünde durur ve 10 finalistin tamamının 45'liklerini basar. Plakların basılmış olması, yarışmanın en az kendisi kadar hareketlendirir piyasayı. 10 finalistin büyük kısmı, ilk plaklarına bu yolla kavuşmuşlardır. Zaten 45'lik sayımız parmakla sayılacak kadar azdır ve bir anda bu sayının üzerine 10 plak birden eklenmiştir.

Çıkarılan 45'lik Plaklar:
(Açıklama: Y.Ş.=Yarışma Şarkısı)
Altın Mikrofon plakları dört tarafı kapalı bir kap ve plastik bir kılıf içinde idi ve kalıpları İtalya’da hazırlanmıştı.

İlk 3 Dereceye Girenler:


  1. Yıldırım GürsesGençliğe Veda (Y.Ş.)DiNLEMEK iÇiN TIKLAYINIZ / Canım İstanbul

  2. Mavi IşıklarHelvacı (Y.Ş.)DiNLEMEK iÇiN TIKLAYINIZ / KanamamDiNLEMEK iÇiN TIKLAYINIZ

  3. SilüetlerKaşık Havası (Y.Ş.)DiNLEMEK iÇiN TIKLAYINIZ / Sis


Diğer Finalistler:
Güncelleme: 11.12.2019

YUKARI | TOP | OBEN     1966