Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu’nun YouTube kanalından yayınladığı konserleri devam ediyor. Pandemi nedeniyle etkinliklerini dijital yayınları ile sürdüren CRR Konser Salonu Şubat ayında birbirinden renkli konser programı ile müzikseverlerle buluşuyor.
(Konserlerimizi yayınlandığı tarihten itibaren 1 hafta boyunca YouTube kanalımızdan izleyebilirsiniz.)
20nci yüzyılın en büyük bestecilerinden, senfonik Amerikan müziğinin babası saymamız gereken Aaron Copland (1900-1990) Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası’nın gündeminde.
“Perdenin Önü, Arkası” programı, bestecinin tiyatro ve sinema dünyalarına bakışını sergiliyor. “Music for the Theater”, 1925 yılında, belli bir oyun için değil, müzikal anlatıma teatral yaklaşımından dolayı bu adı almış. “Music for Movies” (1942) ise, Copland’ın üç ayrı film için bestelediği müziklerden oluşmuş.
İki eser, olabildiğince farklı ama ikisi de Copland’ın müzik dilinin tipik örnekleri. Tiyatrolarda, orkestra çukurunda çalan toplulukları andıran bir grup için bestelenen “Music for the Theater”, genç bir bestecinin yaratıcı dehasının, müzik tarihindeki en çarpıcı örneklerinden ve dönemin caz müziğinden besleniyor. “Music for Movies” de ise, Copland’ın diğer yönüne, ülkesinin engin coğrafyasından esinlenen sahnelere tanık oluyoruz. Dahi bir bestecinin farklı yaklaşımlara rağmen “kendi” diline sadık kalışının bir örneği.
Cem Mansur, Amerika’da senfonik müziğin gelişiminde Aaron Copland’ın yerini ve eserlerin hikayelerini anlatıyor.
Sitede kullanılan materyallerin büyük bölümü genel kullanıma
sunulmuş internet sitelerinden temin edilmiş olup burada yayınlanmasından
herhangi bir ticari amaç güdülmemektedir. Bunlar üzerinde hak iddia ediyor
ve telif talebinde bulunuyorsanız, siteden çıkarılması veya link verilmesi
için lütfen bizimle bağlantı kurunuz.