Emre Kaya, ilk kez çıkaracağı “Usta Şarkılar” adlı arabesk albüm için gecesini gündüzünü stüdyoda geçirirken, bu müzik türünün anatomisi hakkında ilginç tespitlerde bulundu.
Besteleri, yorumu, bitmeyen enerjisi ve sempatisiyle sahnelerin en çok aranan isimleri arasında yer alan Emre Kaya, “Neden arabesk?” sorusuna, bilimsel araştırma sonuçlarına dikkati çekerek, yanıt verdi.
Emre Kaya, Türkiye’de 1960’lı yıllarda çıkış yapan, 1980’li yıllarda ise adeta imparatorluğunu ilan eden arabesk müziğin başlangıçta hayat koşulları altında ezilen yoksul kesim tarafından dinlendiğini ancak, günümüzde arabesk dinleyen kitlenin de değiştiğini ifade etti.
Emre Kaya, bu müziğin artık her yaştan ve farklı sosyo-ekonomik kültüre sahip insanlar tarafından kabul gördüğünü vurguladı.
Arabesk müziğin günümüzde rock formunda yorumlanmasının da dinleyici kitlesinin değişiminden kaynaklandığını belirten Emre Kaya, buna rağmen arabeske halen kaygı ile yaklaşan kesimlerin bulunduğunu belirterek, “Onların gerekçesi de arabesk müziğin kaygıları, üzüntüleri tetiklediği yönünde. Oysa bu konuda araştırmalar yapan bilim insanları bunun tam aksi sonuçlar açıklıyor” dedi.
Duygusal içerikli her müziğin insanlarda duygu yoğunluğu yaşattığını ancak, arabesk türün bu duygulara tavan yaptırdığını savunan Emre Kaya, “Hüzün, sevinç, kaygı, korku, heyecan, umut ya da öfke gibi durumlar duyguların eseridir. Duygular ise robotlar arasındaki tek farkımızdır. Zira, bu duygular yaşanmıyorsa bir robottan ne farkımız kalıyor” diye sordu.
Emre Kaya, duyguları etkileyen en önemli faktörün müzik olduğunu, belirterek, şunları söyledi:
“Madem duygular bizi robottan ayıran en önemli özellik ise bunu tetikleyen arabesk müziği neden dinlemeyelim? Bundan dolayıdır ki benim bestelediğim pop şarkılarda da dikkat ederseniz yoğun duygular vardır.
Bu duyguların insanı üzdüğü yönündeki savlara asla katılmıyorum. İnsanlar yoğun duygular yaşadığında bu müziklerle teselli oluyor. Daha doğrusu kendinden bir parça buluyor. Çünkü, o eserler, onun duygularına tercüman oluyor.”
ARABESK MÜZİK ÜZER Mİ?
Emre Kaya, arabesk müziğin insanları üzdüğü yönündeki kaygılara da katılmadığını belirterek, bu savını da yine bilimsel araştırmalara dayanarak, şöyle açıkladı:
“Bence arabesk müzik insanlarda aşık olma duygularını da tetikliyor. Tam damar bir arabesk dinlerken ‘aşık olmak istiyorum’ diye haykıran insanlar tanımışımdır. Aşık olmak ise dünyanın en güzel duygusu değil mi? Bir çok insan gerçek aşkı bulamadan ölmüyor mu?
Her insana nasip olmayan bu duyguyu tadan insanlar bence seçilmiş insanlardır. Bundan dolayı gerçekten aşık olduğunuz insana sıkı sıkı sarılmalısınız. Çünkü, insanın karşısına her gün aşık olacağı biri çıkmaz.”
ARABESK MÜZİĞİN DOMİNO ETKİSİ
Emre Kaya, arabesk müziğin duyguları tetiklemesiyle başlayan domino etkisine dikkati çekerek, “Müzik duyguları, duygular ise aşık olmayı tetikliyor. Aşık olmak ise bilimsel araştırmalara göre sağlığın adeta ilacı. Aşık olunca beynin salgıladığı dopamin, endorfin ve seratonin gibi hormonlar kişiye mutluluk veriyor. Adeta birer antidepresan etkisi yaratıyor ve kalp damarları depresyonun zararlı etkilerinden korunuyor.
Stresin panzehiri olarak gösterilen aşk sayesinde vücuttaki stres hormonu kortizolün azalmasıyla şeker ve kolesterol döngüsünde düzelme izleniyor ve damarlar korunuyor. Aşk iksirinin en önemli öğesi olan oksitosin ile kan basıncında düzelme izlenirken, vücudun bağışıklık sistemi daha da güçleniyor.
Aşkın, uzun vadede kalp krizi riskini azalttığı, kalbin ömrünü uzattığı bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Özetle aşk; mutluluk veriyor, kalp krizi riskini azaltıyor, bağışıklığı güçlendiriyor. Bunları ben söylemiyorum bilim insanları söylüyor. Öyleyse neden arabesk müzik dinleyemelim?” diyor.
Mazhar Alanson’un 3 Mart 2019’da Şef Turhan Yükseler yönetiminde Cemal Reşit Rey Senfoni Orkestrası ile verdiği “Mazhar Senfoni” konseri albüm oldu.
(DEVAMI...)
Belçika’da yaşayan usta Müzik adamı Las Nida, tekli şarkısı “Belam” ile müzik severlerle buluştu. Başarılı yorumcu Las Nida, reggeaton tarzındaki eserinin söz ve müziği kendisine ait olmasının yanında eserin aranjör koltuğunda da kendisi oturdu.
(DEVAMI...)
Not: Video Klip Haberin Detayında! İzlemek için DEVAMI...’na TIKLAYINIZ!
Jennifer Lopez ve Ben Affleck’in Las Vegas’ta gerçekleştirilen sade düğünlerinin ardından ailelerin ve arkadaşlarının katılımıyla yeni bir tören düzenleyecekleri öne sürüldü. Daha doğrusu törenler. Çünkü ünlü çift prova yemeği, düğün ve piknikten oluşan 3 günlük bir program hazırlamış.
(DEVAMI...)
MFÖ uzun bir aradan sonra tam kadro olarak ilk kez Kuruçeşme Açıkhava’da konser verdi. Türkiye’nin efsane müzik grubu MFÖ, bir süredir tedavisi devam eden Özkan Uğur’un sahnelere dönmesiyle uzun zaman sonra ilk kez tam kadro olarak Paraf Kuruçeşme Açıkhava sahnesinde sevenleriyle buluştu.
(DEVAMI...)
Bugün 3. defa nikah masasına oturacak olan Petek Dinçöz, dün akşam kına gecesi yaptı. Yakın arkadaşlarını çağırdığı gecede kurtlarını döktü.
(DEVAMI...)
Yeni şarkısı ‘Leyla’ ile müzikseverlerin beğenisini toplayan Volkan Konak, önceki akşam Kıbrıs Merit Royal Diamond Hotel’de sahne aldı. Sahne öncesi muhabirlerin sorularını yanıtlayan Konak, meslektaşı Demet Akalın’ın sahnede garsonun başından aşağı şampanya dökmesi ve rapçi Murda’ya sahnede para atılmasının hatırlatılması üzerine konuyla ilgili düşüncelerini paylaştı. İşte detaylar...
(DEVAMI...)
Sitede kullanılan materyallerin büyük bölümü genel kullanıma
sunulmuş internet sitelerinden temin edilmiş olup burada yayınlanmasından
herhangi bir ticari amaç güdülmemektedir. Bunlar üzerinde hak iddia ediyor
ve telif talebinde bulunuyorsanız, siteden çıkarılması veya link verilmesi
için lütfen bizimle bağlantı kurunuz.