İncesaz’ın tarihi Murat Aydemir, Derya Türkan ve Cengiz Onural’ın 1996 yılında bir araya gelmesi ile başladı. Üçlü, başta tanbur, kemençe ve kanun olmak üzere geleneksel Türk Müziği sazlarının baş rollerini oynadığı, çağdaş tınılar, armoniler ve düzenlemelerin Türk Müziği makam ve perdeleriyle birlikte yeniden üretildiği bir müzik üzerinde hemfikirdi. Aydemir ve Türkan geleneksel öğretiden, konservatuar eğitiminden, Onural ise Yeni Türkü gibi yukarıda sayılan önermeleri pop müzik düzleminde kısmen uygulamış bir grup müziğinin birikiminden gelmekteydi.
1997’de ilk albümün çalışmaları sırasında gruba kanunda Taner Sayacıoğlu katıldı ve “bir / Eski Nisan” bu kadroyla hazırlandı. Kalan Müzik tarafından 1999 yayınlandı. Albüme Mahinur Özüstün ve Murat Buket vurmalı çalgılarla, Muammer Ketencoğlu akordeonla, Uğur Işık viyolonselle ve İsmail Soyberk bas gitarla katkıda bulundu. Ketencoğlu ve Işık’ın katkıları sonraki tüm albüm çalışmalarında da sürdü.
1999-2001 yıllarında grup Türk televizyon tarihinin iz bırakan dizilerinden birine müzik yaptı: “İkinci Bahar. Bu dizinin soundtrack albümü de 2000 yılında Post Müzik tarafından yayınlandı. “İkinci Bahar” albümü karma bir albüm olduğu için grubun daha ilk albümden benimsediği numaralamaya girmedi. Bu süreçte gruba vurmalı çalgılarda Ahmet Özbilen ve Hüseyin Tuncel katkıda bulundu.
2001 yılında bas gitarda Akın Aral’ın da katılmasıyla üçüncü İncesaz albümü ortaya çıktı: “iki / Eylül Şarkıları” (Kalan Müzik, 2002). Bu albüm ağırlıklı olarak bir şarkılar albümüydü ve şarkıları TRT İstanbul Radyosu’nun değerli ses sanatçısı Melihat Gülses okuyordu.
2003 yılında vurmalı çalgılarda Engin Gürkey İncesaz’a katıldı (bu katılım iki albüm boyunca sürdü). Bu ekiple üçüncü albüm tamamlandı ve Mayıs 2004’de yine Kalan Müzik tarafından yayınlandı: “üç / İstanbul’a Dair”. Albümde ilk kez klasik yaylı çalgılar dörtlüsünün (kemanlar: Cihat Aşkın ve Hakan Şensoy, viyola: Efdal Altun, viyolonsel: Hakkı Öztürk) eşliği duyuluyordu. Solist sazlar olan tanbur, kemençe, kanun ve klarnet tıpkı ilk albümlerde olduğu gibi makam perdelerinden taviz vermezken, düzenlemeler ve armoni anlayışı çağdaş çizgiden geri kalmıyordu.
2001-2005 yıllarında incesaz, 2002’de ATV’de yayınlanan ve 2004’te ShowTV’da oynayan ve aynı yıl burada son bulan “Ekmek Teknesi” (yönetmen: Metin Günay) ve TRT’de 2004’te yayınlanan “Çınaraltı” (yönetmen: Andaç Haznedaroğlu) dizilerinin müziklerini yaptı.
Dördüncü albüm, grubun yine yeni bir açılımı oldu. “Mazi Kalbimde” isimli dördüncü albümünde, Dilek Türkan’ın okuduğu şarkıların bir bölümü, yüzyıl başlarının zevkini ve modasını yansıtan tangolardı ve Türker Çolak, vurmalı çalgılarla ilk kez İncesaz’da bu albümle yer aldı. Bu albüm de yine Kalan Müzik tarafından 2005’de yayınlandı.
İncesaz 2006 yılında Kanal D’de yayınlanan, Cankat Ergin’in yönettiği “Sev Kardeşim” dizisinin müziklerini yaptı. Bu dizinin müziklerinden bir bölümü, daha sonra yayınlanan albümlerde yer aldı.
Ekim 2007’de yayımlanan “Elif” isimli beşinci albümünde, Cengiz Özkan’ın okuduğu, Kerkük ve Kırım da dahil olmak üzere 15 değişik yöreden alınmış türkülere yer verildi. Bu albüm birbirinden hiç de uzak olmayan Türk Müziği’nin türküleriyle şarkılarını bir araya getiriyordu.
“Kalbimdeki Deniz” altıncı albümü, 2009 Mart ayında yayınlandı. İncesaz şarkılarının ağırlıkta olduğu bu albümde de yine yüzyıl öncesinin şarkılarına yer verildi. Albümde Efdal Altun (viyola), Hakkı Öztürk (viyolonsel) ve Umut Sel (kontrbas) konuk sanatçı olarak yer aldılar. Albümün solistliğini Dilek Türkan ve Bora Ebeoğlu yaptılar.
İncesaz Grubunun THY’nın 75. Yılı konseri “Yollar / Roads” adıyla 2011’de CD & DVD formatında yayınlandı.
İncesaz Grubu, CD kayıtlarını Macar radyo senfoni orkestrası eşliğinde Macar radyo stüdyolarında, DVD kayıtlarını ise Mayıs 2008 yılında Cemal Reşit Rey konser salonunda gerçekleştirmişti.
İncesaz’ın bugüne kadar çeşitli projelerde birlikte çalıştığı solistler arasında Sezen Aksu, Güzin Değişmez, Oya-Bora Ebeoğlu, Melihat Gülses, Gülcan Kaya, Zuhal Olcay, Cengiz Özkan, Leman Sam, Dilek Türkan, Münip Utandı, Çiğdem Yarkın, Gül Yazıcı, Aşkın Nur Yengi bulunuyor.
Sekizinci albümde yepyeni bir ses
1997’de kurulan İncesaz bundan önceki 7 albümünde solist olarak Melihat Gülses, Cengiz Özkan ve Dilek Türkan ile çalıştı.
Bu albümün solistlerinden Ezgi Köker, İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı mezunu ve 2006’dan bu yana Cumhurbaşkanlığı Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nda görev alıyor.
Albümün diğer solisti Bora Ebeoğlu, Oya-Bora ikilisinden ve Aria grubu ile yaptığı dizi ve film müzikleri ile tanınıyor.
Albümün düzenleme, kayıt ve miksi Cengiz Onural’a, mastering’i ise Bora Ebeoğlu’na ait. Yaratıcı konsepti Culture Multure ve Monroe Creative tarafından tasarlanan albümün fotoğraflarını Emir Uzun çekti.
(Albümden)
İncesaz’ın 9. albümü “Peşindeyim”
İncesaz’ın 9. albümü “Peşindeyim”, Kalan müzik etiketiyle müzikseverlerle buluşuyor. Grubun Türk Müziği’ndeki benzersiz çizgisinden 11 yeni şarkının yer aldığı albümde, Cengiz Onural ve Murat Aydemir’in bestelerinin yanı sıra Haris Alexiou’nun da bir şarkısı Türkçe sözlerle yer alıyor. Kayıtları Eylül 2016 - Haziran 2017 arasında tamamlanan albümün solistleri Ezgi Köker Aldemir ve Bora Ebeoğlu.
(Albüm açıklamasından)
İNCESAZ’LA 20 YIL
1997’de kurulan İncesaz, bu sene 20.yılını kutluyor.
27 Aralık 2017 Çarşamba Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde düzenlenen albüm lansman konserinde 20.yılını da kutlayan İncesaz’a Melihat Gülses, Oya Küçümen, Cengiz Özkan, Muammer Ketencoğlu ve İncesaz’ın kurucularından Derya Türkan eşlik etti.
İNCESAZ 25 Yıllık Müzik Yolculuğunu 10. Albümü “Güzel Günler” İle Kutluyor!
1997’de kurulan İncesaz grubu tam 25 yaşında. Grup 25. yaşını iki yeni albüm ve bir nota kitabıyla kutluyor.
Pandemi döneminde kaydedip tamamladıkları onuncu albümleri “10 – Güzel Günler” tümüyle kendi beste ve sözlerinden oluşuyor. 11 eser içeren albümün solistleri Ezgi Köker ve Bora Ebeoğlu. Kalan Müzik tarafından 17 Haziran’da hem fiziki (CD), hem de dijital platformlarda yayınlanacak albümde grup üyeleri Murat Aydemir tanbur, Taner Sayacıoğlu kanun, Emre Erdal kemençe, Türker Çolak vurmalı çalgılar, Volkan Hürsever kontrbas, Cengiz Onural gitar ile yer alıyor. Değerli gitarist dostları Cenk Erdoğan da bir parçada solo gitarla eşlik ediyor.
İncesaz grubu bir yandan yeni albümün yayın heyecanını yaşarken, bir yandan da yeni bir çalışmanın içindeler. Kayıtları süren ve içeriğini henüz açıklamadıkları albümün yine bu yılın sonbahar aylarında yayınlanması planlanıyor.
Bugüne kadar yayınladıkları tüm albümlerindeki, kendilerine ait tüm eserleri içeren bir nota külliyatı da Pan Yayıncılık tarafından önümüzdeki ay basılacak ve müzikseverlerin ilgisine sunulacak. Bu külliyat 17 Haziran’da yayınlanacak ‘10 – Güzel Günler’in de tüm eserlerini içeriyor.
(Albüm açıklamasından)
2011 Yollar / Roads (DVD + CD Albüm, Kalan Müzik, 24/03/2011)
CD 1- Güneş Yolu - The Sun Route
2- Göç Yolu - Migratory Routes
3- Kral Yolu - The King’s Road
4- Baharat Yolu - The Spice Road
5- İpek Yolu - The Silk Road
6- Hac Yolu - The Hajj RouteHazarfen
DVD 1- Hazarfen
2- Güneş Yolu - The Sun Route
3- Göç Yolu - Migratory Routes
4- Kral Yolu - The King’s Road
5- Baharat Yolu - The Spice Road
6- İpek Yolu - The Silk Road
7- Hac Yolu - The Hajj Route
8- Mazi Kalbimde Bir Yaradır - Cherishing Bygone Days
9- Aşk Bitti - Love Is Over
10-Kaçsan Bırakıp - Leaving All Behind
11-Oturmuş Testi Elinde - The Beauty Of The Province
İncesaz - Mavi Kayık - 10 (Single PLAK, Kalan Müzik, 26.05.2020)
(13 Mart 2020 tarihinde dijital olarak çıkan teklinin PLAK formatında [YENİ BASIMI]) A Yüzü: 1. Mavi Kayık
B Yüzü: 1. Piraye