Önceki beğenmeler: 432   
Geri Dön
Geri Dön
Ana Sayfa
Ana Sayfa
Haberler
Haberler
Etkinlik Takvimi
Etkinlik Takvimi
S.S.S
S.S.S

   Müzik Yarışmaları Sayfası 1967 Yılı İzlenme Sayısı : 105804   -şarkının yüklenmesi biraz sürebilir!-
          1966      1967      1968    

   En Çok izlenen yıllar Top 10 listesini görmek için BURAYA tıklayın!     Geri Dön !

ALTIN MİKROFON YARIŞMASI - 1967

1967 yılının Altın Mikrofon Yarışma şartnamesinde yapılan değişiklik sonucu, daha önceki yarışmada dereceye giren Selçuk Alagöz'ün katılamama durumu ortaya çıkmış, müzisyenimiz, bu durumu, aileden Rana Alagöz'ü ortaya sürerek çözmeye çalışmıştır.

Elemeler sonucu 6 yarışmacı finale kaldı. Altın Mikrofon'un üçüncü kervanı 1 - 13 Mart 1967 tarihlerinde, bir kere daha yollara düşer ve 9 vilayette 11 konser verilir. Ankara ve İzmir'de ikişer, Adapazarı, Kayseri, Adana, Mersin, Antalya, Denizli ve Balıkesir'de birer konser verilir. İstanbul'daki konser sayısı, biri Bakırköy'de, biri Kadıköy'de ve ikisi Beyoğlu'nda olmak üzere tam dört tanedir.

Cem Karaca ve Apaşlar, Haramiler, Mavi Çocuklar, Rana Alagöz, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Batman Orkestrası (T.P.A.O.Barman Orkestrası) ve Yabancılar olmak üzere altı finalist bu konserler boyunca ter dökmüştür. Yarışma şartnamesinde bu yıl yapılan değişiklik sonucu, daha önceki yarışmada dereceye giren Selçuk Alagöz'ün katılamama durumu ortaya çıkmış, müzisyenimiz, bu durumu, aileden Rana Alagöz'ü ortaya sürerek çözmeye çalışmıştır. Gruplar müstakil dört şarkı ile birlikte bir de yarışma parçası söylemişlerdir sahnede.

Zafer Mavi Çocuklar'ın olur. Bir zamandır Blue Boys adıyla faaliyet gösteren bu batılı grup, apansız Altın Mikrofon kervanına katılmaya karar vermiş ve "samba - swing - oryantal" diye niteledikleri şarkıları ile birinci olmuşlardır. Yarışmanın birincisi Mavi Çocuklar yarışmada "I Feel Good", "Celine", "Yine Yeşillendi", "Tamzara" ve müsabaka şarkıları olan Develi Daylar’ı yorumladılar.

Kadıköy ve Suadiye taraflarında adını duyurmuşken bir süre ortadan kaybolan, daha sonra Yalçınkaya Tümay ve (bugünkü Özen Film'in sahibi) Mehmet Soyarslan'ın çabaları ve Mehmet Fildişi ile Ahmet Tuzcuoğlu'nun desteği ile yeniden adından söz ettirmeye başlayan Apaşlar da, Cem Karaca ile birlikte katıldıkları yarışmayı, kısa bir zaman içerisinde herkesin diline dolanacak olan "Emrah" adlı şarkıları ile ikinci olarak bitirmişlerdir. Yarışmanın ikincisi olan Cem Karaca ve Apaşlar "Let’s Go", "I Can’t Control My Self", "Karacaoğlan", "Hudey" ve "Emrah" şarkılarını yorumladılar. Aslında Apaşlar, karşılarına Cem Karaca çıkmadan önce, yabancı orkestraların melodilerini aranje ederek çalma niyetindedir ama, her şey çok çabuk değişir; önce Cem Karaca ile birleşirler, ardından da, yabancı orkestra melodilerini bir kenara atarak "Emrah"ın düzenlemesi ile boğuşmaya başlarlar.

Alagöz ailesinin yeni ferdi Rana Alagöz de "Konya Kabağı"nı dört ayrı ritm ile sunmuş ve arkasında çalan ağabeyi Selçuk'un desteği ile (ki Engin Yörükoğlu ve Cahit Berkay da henüz Selçuk Alagöz'ün yanındadır) yarışmayı üçüncü olarak bitirmiştir. Yarışmada üçüncü olan Rana Alagöz, bu platformda ilk sınavını oldukça iddialı olmasını gerektiren koşullar altında ağabeyi Selçuk Alagöz’ün orkestrasıyla vermişti. Yarışma içerisinde geçen sene ağabeyinin yaptığı gibi bir poliritmik düzenlemeyle seyirci önüne çıkan Alagöz, Konya Kabağı adlı düzenlemesiyle aşağı yukarı on yıl sürecek sıcak popülaritesini başlatmıştı. Yarışmadan sonra plak olarak çıkartılan Altın Mikrofon plağında serbest parça kategorisinde “Bahçelerde Börülce” adlı düzenlemesiyle kayıtlara geçen Rana Alagöz, yarışmada "Little Man", "See See Rider", "Yarim Gitti Çeşmeye", "Köyümüz", "Konya Kabağı" adlı düzenlemeleri seslendirdi. Bunlar arasından "Yarim Gitti Çeşmeye" Sayan etiketiyle EP olarak yayınlandı.

Altın Mikrofon 67’nin dördüncüsü TPAO Batman Orkestrası günümüzde kan ve gözyaşıyla özdeşleşen Güneydoğu Anadolu’nun devlet konukevleri kökenli olması nedeniyle pek sivil olmasa da aydınlık yüzünü temsil ediyordu. Batılı bir resmi görüşün pratiği niteliğinde de olsa bölgede ve Türkiye genelinde kazandığı popülariteyle kültürel bir uzlaşmanın elçiliğini yapıyorlardı. "Kara Toprak" adlı Aşık Veysel’den alınma bir türküyü düzenleyerek katıldıkları yarışmada üstlendikleri misyonu dereceye girerek sürdürmeyi başardılar. Orkestra bir önceki yıldaki kadrosundan farklı elemanlarla, Semi Özmert (davul), Ünal Üstol (ritm gitar), Çetin Oral (bas gitar), Ünal Yiğitbaş (tenor sax), Atila Akman (solo gitar)'dan oluşan yeni kadrosuyla yarışma esnasında sundukları performansla orkestra anlayışı içerisinde İstanbul’lu rakiplerinden geri kalmadıklarını gösteriyorlardı. Topluluk yarışmada "Tema", "La Possionata", "Ay Beyaz Deniz Mavi", "Kaleden Top Atarlar", "Kara Toprak" adlı düzenlemelerini sundular. Altın Mikrofon plağında ise Kara Toprak ve Ay Beyaz Deniz Mavi adlı düzenlemeler bulunuyordu.

Yabancılar topluluğu yarışmada beşinci olurken, bir daha rastlayamayacağımız plaklarıyla orkestra ile psychedelic anlayışın kesiştiği oldukça müphem bir noktayı yakalayabilmiş bir kayıp topluluktu. Gerek yarışma parçaları olan "Ağıt" gerekse "Kayalar"’la isimlere yaraşır bir anlayış sergiliyorlardı. Bateride Tansu Erkut, basta Süha Erkut, solo gitarda Nusret Orçan, ritm gitarda Aykut Ersan, orgda Murat Akaltan, vokalde Oktay Ulukök’ten oluşan grup, yarışmada "Sunny Afternoon", "California Dreaming", "Kayalar", "Fincanı Taştan Oyarlar", "Ağıt" adlı düzenlemeleri seslendirmişti.

İlk üçe girememiş olan Haramiler için de çoğu kişi üzgündür. Ali Atasagun'un yurt dışına gitmesi üzerine, kalan grup elemanlarının solist Koray Oktay'ı aralarına alarak oluşturmuş oldukları Haramiler, kısa bir zaman içerisinde kalpleri fethetmiş ve epeyce hayran toplamıştı ama yarışmada dereceye girmelerine bu kadarı yetmemiş ve "Çamlıca Yolunda"n elleri boş dönmüşlerdi.

Bir yarışma daha bitmiştir ama, dedikodular bu sefer epeyce uzun sürer. Yarışmanın asıl galibi olarak Cem Karaca ve Apaşlar bağırlara basılır, asıl birinciliği onların hak etmiş olduklarından dem vurulur.

Yarışmadan hemen sonra plaklar sürülür piyasaya. "Emrah" bütün eleştirmenlerin üzerinde mükemmel diye fikir birliğine vardıkları bir plak olmuştur. Doğan Şener, "Hafif Batı Müziği'mizin mucizesi" derken, bizden olana pek yakın durmayan Fecri Ebcioğlu bile, "Bugüne kadar bestelenmiş ya da batı müziğine uyarlanmış en iyi şarkı" olarak nitelemektedir "Emrah"ı.

Çıkarılan 45'lik ve LP Plaklar:
(Açıklama: Y.Ş.=Yarışma Şarkısı)

1967 Altın Mikrofon Kolektif LP Plak



İlk 3 Dereceye Girenler:


  1. Mavi Çocuklar - Tanzara (Tamzara)DiNLEMEK iÇiN TIKLAYINIZ / Develi Daylar (Y.Ş.)DiNLEMEK iÇiN TIKLAYINIZ

  2. Cem Karaca ve Apaşlar – Emrah (Y.Ş.)DiNLEMEK iÇiN TIKLAYINIZ / KaracaoğlanDiNLEMEK iÇiN TIKLAYINIZ

  3. Rana Alagöz - Konya Kabağı (Y.Ş.)DiNLEMEK iÇiN TIKLAYINIZ / Bahçelerde BörülceDiNLEMEK iÇiN TIKLAYINIZ


Diğer Finalistler: Güncelleme: 12.12.2019

1966     YUKARI | TOP | OBEN     1968