Hoş Geldin Sevgili Konuk!    [ Müzikli Gezintiler Dileğimizle ...] 19.03.2024

Türk Pop Müzik Ana Menü 
Anasayfa
Giriş (Site Planı)
Editörün Notu
Kronolojik Gezinti
Sanatçılar
(Biyo & Diskografileri)
Top 10 Müzik
Listeleri
En Son (Sitemize)
Kaydedilen Sanatçılar
En Son Albümler
En Son Çıkan Klipler
Kolektif, Karma veya
Derleme Albümler 
Müzik Yarışmaları  
Eurovision Türkiye
Müzik Etkinlikleri
Basından Müzik Haberleri
Kısa Pop Tarihi ve Müzik
Terimleri Sözlüğü
Tarihte Müzik Olayları
KARAOKE VİDEOLAR
DİĞER VİDEOLAR
Hazır Şarkı Listeleri
Flashplayer Şarkı Listeleri
Top 10'lar :
Kronoloji (Yıllar)

Sanatçılar

Hazır Playlistler

Müzik Yarışmaları
  Altın Mikrofon (Yıllar)

Müzik Yarışmaları
  Milliyet Liselerarası Müzik
  Yarışmaları (Yıllar)

Müzik Yarışmaları
  Altın Güvercin Müzik
  Yarışmaları (Yıllar)

Eurovision (Yıllar)

Diğer
DİĞER LİNKLERİMİZ 
Dünya Müzik Listeleri
(Kronolojik)
Beatles Türk
Beatles Haberleri

Kronoloji
1926 - 1959
1960
1961
1962
1963
1964
1965
1966
1967
1968
1969
1970 ve sonrası

Şarkıları (Kronolojik)
1957 - 1961
1962
1963
1964
1965
1966
1967
1968
1969
1970 ve Sonrası

Şarkıları (Alfabetik)
A - B
C - D - E
F - G - H
I -J
M - N - O
P - R - S
T - Z

Diskografi (Karaoke)
İngiltere Albümleri
Diğer Albümleri

Film (& Soundtrack Albümleri)   
A Hard Day’s Night
Help!
Magical Mistery Tour
Yellow Submarine
Let It Be

45'likleri (Singles)

EP (Extended Play)'leri

(Givenaway) Diğer
müzisyen ve gruplar
için yaptıkları besteleri

YARDIM 
S.S.S
© by Turkpopmuzik.net

   Sitede Ara




   Sosyal Medya
2020 sonuna kadarki beğenmeler: 432

Beğen




   Kim Online
Şu an sitede, 317 ziyaretçi ve 0 üye bulunuyor.

   Ziyaretçi Bilgileri
Hoşgeldin, Misafir
Şu An Bağlı:
Ziyaretçi: 317
Üye: 0
Toplam: 317

   Sitemizi Destekleyin!
Sitemizi desteklemek için Görüşlerinizi bize iletin!

   Bizi Önerin!
Bizi Arkadaşlarınıza, Dostlarınıza Önermek için buraya tıklayın!

   Sayfa Hit Toplamı
Şu ana kadar
sayfa izlenimi aldık. Başlangıç:
2005

   Site Bilgileri
Sunucu TrafiğiSunucu Trafiği
  • Toplam: 143,225,500
  • Bugün: 9,988
Sunucu BilgileriSunucu Bilgileri
  • Mar 19, 2024
  • 09:09 am CET
 


   Diğer Müzik Yarışmaları Sayfası 1974 Yılı İzlenme Sayısı : 103305

         1974   1993      



   En çok izlenen yıllar listesini görmek için buraya tıklayın!
     Geri Dön !

1. Toplu İğne Beste Yarışması - 1974
1.TOPLU İĞNE BESTE YARIŞMASI - 1974

1974 yılının ilk aylarıydı ve bir gazete haberi bir beste yarışmasından bahsediyordu. Haber şöyle diyordu: “Toplu İğne adı altında beste yarışması yapılacak, yarışma tüm bestecilere açıktır.”

Yetkilileri o dönemin en ünlü sanatçıları Şanar Yurdatapan ve Atilla Özdemiroğlu idi. ŞAT adını verdikleri bir prodüksiyon şirketinde tüm sanatçılara A’dan Z’ye müzik prodüksiyon hizmeti veriyorlardı. ŞAT Müzik ve Hafif Müzik Derneği bu tür yarışma faaliyetleri organize etmekteydi. Bütün yarışmalara ‘Altın’ denildiği için manevi etkisine vurgu yapmak için ‘Toplu İğne’ denmişti.

Jüri halktan seçilecekti, bunun için 11 Mayıs 1974 günü İstanbul Taksim postanesinin önünde, üstlerinde oy sandıklarından oluşan masalar kurulmuştu. Gelen geçen herkese soruluyordu: “Jüri üyesi olmak ister misiniz? Bu formu doldurunuz lütfen.”

Yurdaer Doğulu, Rana ve Selçuk Alagöz, İskender Doğan, Ertan Anapa, Ali Kocatepe gibi ünlüler halka bilgi veriyordu. Bu aynı zamanda ilk kez gerçekleştirilecek olan 1975 yılı Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye Elemelerinin de provası niteliğindeydi. Bu yarışma Türk Popunun 1960’lardan başlayan ikinci evresinin en önemli müzik hareketiydi.

TRT de desteklemiş ve bu yarışmayı naklen yayınlama kararı almıştı. Yarışmada ŞAT Yapım tüm teknik desteği sağlamış ve stüdyolarını sanatçılara açmıştı. İlk elemede katılan sayısız şarkı daha sonra 19 şarkıya indirilmişti.

Sonunda yarışmaya katılacak şarkıcı ve şarkılar belli olmuştu. Yarışmaya katılan besteciler şunlardı:
Ali Kocatepe, Baha Boduroğlu, Attila Yelken, Turhan Yükseler, Can Okan, Metin Cengiz, Selmi Andak, Erol Tanır [Şemi Diriker], Ramazan Tetkik, Güzin Sokullu, İskender Doğan, Modern Folk Üçlüsü, Reyman Eray, Muzaffer Uludağ, Tuğrul Dağcı, Nonna Bella (Asu Maralman'ın ablası), Özdemir Erdoğan, Selçuk Alagöz, Uğur Işık, Erdener Koyutürk ve Yurdaer Doğulu.

Kendi bestelerini kendi seslendirmeyen bestecilerin bestelerini seslendirecek yorumcular da vardı yarışmada tabi ki. Selmi Andak bestesini Erol Evgin, Erol Tanır bestesini Esmeray, Reyman Eray bestesini Kayhan, Ramazan Tetik bestesini Fatoş Balkır, Baha Boduroğlu bestesini Asu Maralman, Selçuk Alagöz bestesini kardeşi Rana Alagöz, Metin Cengiz bestesini Ertan Anapa, Tuğrul Dağcı bestesini Nilüfer ve Erdener Koyutürk bestesini Ülkü Üst seslendirecektir.

Bazı şarkıcılar playback üzerine okuyacaklar bazıları hazır bantları seslendireceklerdi. Çünkü orkestra kurmak o zaman için 100.000 TL. gibi büyük bir bedele mal olmaktaydı. Yarışmanın halkla ilişkilerini Hafif Müzik Derneği üstlenmişti. Yarışmacılar aynı zamanda bu derneğin ilk üyeleri olmuşlardı. Dernek yarışma ile ilgili en ufak detayı anında basına iletiyordu. Halkın ilgisi de büyüktü.

19 Mayıs 1974 günü Maçka Maden Fakültesi salonu yarışmacılar, halk ve 300 kişilik jüri ile tıklım tıklım dolmuştu. TRT’nin yayın arabaları da ayrı bir heyecan katıyordu. İlk beste yarışması başlamıştı. Erdinç Üstün ve Funda Anapa sunuculuğu üstlenmişti.

Toplu İğne Beste Yarışması'na katılan 19 finalist besteler ile besteciler ve yorumcular için sol yanda resmi bulunan gazete küpürüne üzerine tıklayıp büyüterek bakınız.

İlk elemelerden sonra kalan sekiz eser arasında daha önce ismi hiç duyulmamış olan Esmeray birinci oldu. Şarkısının adı “Unutama Beni” ve besteci Erol Tanır [Şemi Diriker] idi. Oysa herkes favori olarak Nilüfer’i gösteriyordu.

Bu yarışmadan sonra ”Unutama Beni” Türk Pop müziğinin klasiklerine girmeyi başardı. (Alıntı: Naim Dilmener yazısı - Kaynak: www.michaelshow.com)

Bu yarışmaya katılan bestelerin yorumcularından Attila Yelken, Ülkü Üst, Özdemir Erdoğan, Modern Folk Üçlüsü, Muzaffer Uludağ, Uğur Işık, Güzin (Sokullu), Nonna Bella (Asu Maralman'ın ablası), Kayhan, Fatoş Balkır, Yurdaer Doğulu, Asu Maralman, Rana ve Selçuk Alagöz, İskender Doğan, Ertan Anapa, Ali Kocatepe, Nilüfer, Esmeray, Erol Evgin arasından aldıkları derecelere göre sıralama şöyle idi:


1. UNUTAMA BENİ (Beste: Erol Tanır [Şemi Diriker]) – ESMERAY- 73 Puan
2. AL BENİ ÇAL BENİ (Beste: Tuğrul Dağcı) - NİLÜFER- 33 Puan
3. HEY GİDİ DÜNYA HEY (Ali Kocatepe) - ALİ KOCATEPE- 31 Puan
3. GELİ GELİVER (Beste: Selmi Andak) – EROL EVGİN- 31 Puan
4. YOL VER (Beste: Metin Cengiz) - ERTAN ANAPA- 26 Puan
5. ÖZLEM (Beste: Uğur Işık) - UĞUR IŞIK- 24 Puan
6. UMUT (Beste: Muzaffer Uludağ) - MUZAFFER ULUDAĞ- 16 Puan
7. BİR BARDAK AŞK (Beste: Selçuk Alagöz) - RANA ALAGÖZ - 9 Puan

Yarışmanın ardından Plak şirketleri, bu şarkılarıın yorumcuları adına plak yapmakta adeta yarışa girerler. Ali Kocatepe kendi plak şirketinden diğerleri de CBS, Coşkun Plak gibi şirketlerden plaklarını çıkarırlar.

YARIŞMA ARDINDAN YAPILAN 45'LİK TANITIMLARI VE ÇIKAN 45'LİKLER:
Esmeray 45'liği (Diskotür 5151)

A: UNUTAMA BENİ (1. Toplu İğne Beste Yarışması 1ncisi, Beste: Erol Tanır [Şemi Diriker]) / B: Ayrılık Olsa Bile (Aranj.Orij.: Jesahel-Delirium)

Nilüfer 45'liği (CBS 2296)

A: AL BENİ ÇAL BENİ (1. Toplu İğne Beste Yarışması 2ncisi, Beste: Tuğrul Dağcı) / B: Körebe

Ali Kocatepe 45'liği (1 Numara Plak A.K.25)

A: HEY GİDİ DÜNYA HEY
(Toplu İğne Beste Yarışması 3ncüsü) / B: Kaybolmayan Hayalin

Erol Evgin 45'liği (Türküola / YAP 1517)

A: GELİ GELİVER (1. Toplu İğne Beste Yarışması 3ncüsü - Söz ve Müzik: Selmi Andak) / B: Sen Varsın Ya (Söz ve Müzik: Ferhat Elyelkovan)

Ertan Anapa 45'liği (1 Numara Plakçılık A.K.24)

A: Meyhanenin Kanunu (Söz ve Müzik: Güzin ile Baha) / B: YOL VER (1. Toplu İğne Beste Yarışması 4ncüsü - Söz ve Müzik: Metin Cengiz)


Uğur Işık 45'liği (Coşkun Plak 1348)

A: ÖZLEM (Toplu İğne Beste Yarışması 5ncisi, Söz: Aşık Veysel, Müzik: Uğur Işık) / B: Bir Hayal Peşinde (Söz: Aşık Veysel, Müzik: Uğur Işık)


Muzaffer Uludağ 45'liği (Polydor 2085 008)

A: Umut (Söz-Müzik: Muzaffer Uludağ, 1.Toplu İğne Beste Yarışması 6ncısı) / B: Gülüyorsa Gözlerim (Aranj.: Lovely Lady of Arcadias - Demis Roussos, Söz: Panas, Müzik: Ülkü Aker)

(Alıntı - Kaynaklar: www.michaelshow.com/nostalji-haber / starson45s.blogspot.com)

UNUTAMA BENİ

Sene 1974, aylardan Mayıs. Türk Hafif Müzik Derneği ve TRT ortaklaşa müzik dünyamıza bir hareket getirmek için bir yarışma düzenler; "Toplu İğne Beste Yarışması" O yıllarda TV'den Sanremo, Altın Orfe, Eurovision gibi yarışmaları izleyebiliyorduk ama bizde ciddi anlamda yapılan hiçbir yarışma yoktu. Yıllar önce Altın Mikrofon yarışması yapılırdı halbuki.

Bu yarışmaya, Nilüfer, Ali Kocatepe, Selçuk-Rana Alagöz, İskender Doğan, Atilla Yelken, Ertan Anapa, Erol Evgin, Özdemir Erdoğan, Modern Folk Üçlüsü gibi ünlü sanatçılar katılır. Bazı ünlü sanatçılar finale kalır, bazı ünlü sanatçılar ilk elemelerde elenirler. Final gününden aklımıza gelen ilginç bir hatıra da yarışmanın final hostesinin Serpil Barlas olmasıydı. Plak çalışması yapmamış ama sahnelerde boy gösteren gencecik bir kız idi Serpil Barlas.

Neyse biz yarışmaya gelelim. Yarışmada sonuç: Halkın oyları ile "Unutama Beni" adlı beste ve onun isimsiz yorumcusu Esmeray birinci. Halkın oyları ile diyoruz çünkü yarışma öncesi Taksim, Aksaray gibi merkezi yerlere halk oy atsın diye kutular koymuştu. Açılan sandıkta Esmeray birinci çıkmıştı. Daha sonra da jüri oyları da Esmeray'ı birinci yaptı.

Aslında bir tiyatro oyuncusu idi Esmeray, 1960 yılında İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu çocuk bölümünde tiyatroya başlamış ve daha sonra da tiyatro yaşamını özel tiyatrolarda devam ettiren bir tiyatrocu. Toplu İğne Beste Yarışması ve kazanılan bu birincilik Esmeray'ın sanat yaşamında bir dönüm noktası olur. Hep söylemişizdir, müzik yaşantımızda Şanar Yurdatapan'ın katkısı çok büyüktür.

Esmeray canlı yayın arabası ile İskender Sargılı tarafından çekilen bu yarışmanın yayınını bir saat sonra bir yakının evinde TV'den banttan seyredebilmişti. Çünkü TRT canlı yayınlayacağı bildirdiği yarışma programını, merkezden gelen emirle banttan yayınlamıştı. Ve ne yazık ki aynı TRT daha sonra yarışma birincisi "Unutama Beni"yi, yoz müzik - üslüp çelişkisi gibi anlaşılmaz nedenlerle şarkının TRT'de yayınını yasaklar. 70'li yıllarda işte böyle çelişkiler içinde idi TRT. Tek kanal televizyon içerisinde yayınlanmaya mahkum idi yaptığımız şarkılar, şimdi öyle mi çok kanallı Türkiye'de herkes istediği gibi at oynatıyor televizyonlarda. O günkü katı denetimin en azından %30'unun bugün de olması gerektiğine inanıyoruz. O saçma sapan sözlerden oluşan şarkılar en azından gençlere ulaşmaz.

Esmeray ve Şemi Diriker [Erol Tanır] yıllar sonra bir köşe yazısında şöyle sesleniyorlardı:

"Evet, aradan uzun yıllar geçti ve bizler "Eski Dostlar" olarak bir kaset ve CD çıkardık. 12 arkadaşımın en güzel ve bir döneme damga vuran parçaları var bu çalışma içerisinde. 70'li yıllardan, günümüz gençliği arasında bir köprü kurmak istedik. Nitekim de başardığımızı sanıyoruz . 7-12-16-18 yaşlarındaki gençler tarafından da tanınmak bunun ispatı olsa gerek. Çok mutluyuz.

70'li yıllarda sanatçılara ait fan clublar vardı, şimdi bilgisayarlarda siteler var. Biz de halen varsak ve sizlere bir şekilde ulaşabiliyorsak ne mutlu bize. Sevgi, saygı, en güzel dileklerimizle.

Esmeray & Şemi Diriker"


(Alıntı - Kaynak: www.birzamanlar.net)

Video güncellemesi: 19.12.2019

YUKARI | TOP | OBEN 1993


Sitede kullanılan materyallerin büyük bölümü genel kullanıma sunulmuş internet sitelerinden temin edilmiş olup burada yayınlanmasından herhangi bir ticari amaç güdülmemektedir. Bunlar üzerinde hak iddia ediyor ve telif talebinde bulunuyorsanız, siteden çıkarılması veya link verilmesi için lütfen bizimle bağlantı kurunuz.
[Detayları için BURAYA tıklayınız] turkpopmuzik@gmail.com
PHP-Nuke Copyright © 2004-2006 by Francisco Burzi. Bu bir free software programı olup GPL lisansıyla kullanılmaktadır. Sitemiz, PHP-Nuke v.7.6'dan geliştirilerek PHP 5.3.x versiyonlarına uyarlanmış SEO uyumlu RavenNuke (v.2.5) ile desteklenmektedir..
Hosted By  webhoster.ag