İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Küçükçiftlik Park’ta Manifest Grubu’nun konserindeki dans ve gösteriler nedeniyle ‘Hayasızca Hareketler’ ve ‘Teşhircilik’ suçlarından resen soruşturma başlatıldığını bildirdi.
2025 yılında hayatımıza giren, kimilerince olumlu kimilerinde negatif eleştirilere maruz kalan popüler kız grubu Manifest, dün verdiği konserle tepkilerin odağı oldu.
Küçükçiftilik Park’ta düzenlenen konserde hem kıyafetleri hem de danslarıyla dikkat çeken grup hakkında soruşturma başlatıldığı duyuruldu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Basın ve yayın organları ile sosyal medya platformlarında yapılan yayın ve paylaşımlarda, 06/09/2025 tarihinde Şişli ilçesi Harbiye Mahallesinde bulunan Küçükçiftlik Park isimli konser alanında Manifest Grubu tarafından verilen halka açık konser sırasında, şarkı söyleyen grup üyeleri ile sahnede dans ve gösteri yapan şahıslar tarafından, toplumun sahip bulunduğu ortak edep (ar ve haya) duygularının ihlâli ve incitilmesi, edep ve ahlâk temizliğine, toplum kültürünün önemli bir kısmını oluşturan edep, iffet, ar ve haya duyguları, edep törelerine saldırı niteliği taşıyan, çocukları ve gençlerin bu duygularına zarar verip olumsuz etkileyici nitelikte olan eylem ve hareketlerde bulunduklarının tespit edilmesi üzerine, söz konusu halka açık konserdeki bu eylemler ile ilgili olarak TCK.nun 225. Maddesinde düzenlenen "Hayasızca Hareketler" ve "Teşhircilik" suçundan ve yapılacak inceleme ve araştırmalar sonrasında tespit edilecek suçlar kapsamında maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için değerlendirme ve soruşturma yapılmak üzere şüpheliler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından resen soruşturma başlatılmış olup, bu kapsamda bu aşamada gerekli araştırma, inceleme ve şüphelilerin tespiti için Kolluk Birimlerine talimat verilmiştir.
Saygıyla Duyurulur.”
ERDOĞAN’IN BAŞDANIŞMANI HAKARETLER YAĞDIRDI!
Gericilerin hedefindeki Manifest’e dair bir paylaşım da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başdanışmanı Oktay Saral’dan geldi.
Manifest grubu üyelerini, sosyal medya hesabından ‘sansürleyerek’ paylaşan Saral, hakaretler yağdırdı.
Saral,
“‘Manifest’ grubu denen bu ahlâksız-edepsiz-hayasız zebani kılıklı yaratıklar, bir daha bu teşhirciliği yapamayacak şekilde haklarında işlem yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.
MANİFEST GRUBUNA DESTEK YAĞDI!
Soruşturma kararı kısa sürede sosyal medyada yankı buldu. Pek çok kullanıcı soruşturmaya tepki gösterirken, ünlü isimlerden de destek mesajları geldi.
Oyuncu Aybüke Pusat da konserden bir videoyu paylaşarak,
“Demek ki doğru yoldasınız” notunu düştü.
“BU MEMLEKETTE HER DAKİKA ‘NAMUS’ CİNAYETİ İŞLENİYOR!”
Şarkıcı Ceylan Ertem ise, konsere ilişkin soruşturma açılmasına sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla tepki gösterdi.
“TOPLUMUN TÜMÜNE YÖNELMİŞ BİR TEHDİT!”
Ertem, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
“Manifest grubuna açılan soruşturma, sahne sanatlarına ve kadının özgürlüğüne yönelik açık bir saldırıdır.
Bu ülkede binlerce çocuk gelin varken, daha geçen gün Boğaziçi Üniversitesi’nde 15 yaşında bir ‘işçi’ kız çocuğu katledilmişken, kadınların yaşam güvencesi olan 6284 sayılı yasa hakkında mücadeleye çoğunluk kulaklarını tıkamışken, Narin’den Rojin’e yüzlerce cinayet karanlıkta kalmışken, tek kelime etmeyenler; Sahneye çıkan kadınların kıyafetleri hakkında milyonlarca paylaşım yapıyor! Rezalet! Utanç duyuyorum! İşte tam da bu yüzden vah halimize!
Kadın şarkı söyler, dans eder, istediğini giyer, sahnede özgürce var olur. Bu özgürlüğü hedef alan her saldırı, toplumun tümüne yönelmiş bir tehdittir.
Manifest’i cezalandırırsanız ne olacak? K pop gruplarını, dünyada yüzlerce örneği olan kız gruplarını takip etmeyecek mi evdeki çocuklarınız? Ahlak bekçiliği yaparak koruyamazsınız çocuklarınızı. Onlara güvenerek, sevgiyle sarmalayarak, eğiterek, örnek olarak korursunuz.
Bu memlekette her dakika ‘namus’ cinayeti işleniyor. Sizin bu linçlerinizi asıl hak eden o namussuzlardır!
Siz önce suça sürüklenmiş çocukları, çeteleri gündem edin! Bu güzel genç kadınlarları değil!”
GÜLBEN ERGEN’DEN MANİFEST’E ‘BAĞIŞ’ TEŞEKKÜRÜ: “İYİ Kİ VARSINIZ KIZLAR!”
Manifest grubunun konseriyle ilgili başlatılan soruşturmanın ardından Gülben Ergen, sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yaptı.
Soruşturmanın ardından ünlü şarkıcı Gülben Ergen sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yaptı. Ergen, 22 bin kişinin izlediği konserin ardından yaptığı açıklamada, Manifest’in konser gelirlerinin bir kısmını kız çocuklarının eğitim hayatına katkı sağlamak için Türk Eğitim Vakfı’na bağışladığını açıkladı.
“İyi ki varsınız kızlar” notunu düşen Gülben Ergen,
“22 bin kişiye dev bir konser veren Manifest kızlarının bilet gelirlerinin bir kısmı kız çocuklarının eğitim hayatlarında iz bırakmak için Türk Eğitim Vakfı’na bağışlandı.” ifadelerini kullandı.
EZHEL’DEN MANİFEST KIZLARINA DESTEK!
Bir destek de ünlü rapçi Ezhel’den geldi. Kızların fotoğrafını Instagram hikayesinde paylaşan Ezhel,
“Ülkede onca adaletsizlik, onca kötülük varken uğraştıkları şeye bak! İliğimle kemiğimle nefret ediyorum bu hükümetten de şakşakçılarından da. İsterseniz tüm gücü ele geçirin, hayatımızı iyice kısıtlamaya çalışın; müziği, sanatı, eğlenceyi yok edemeyeceksiniz. Bu da sizin kuyruk acınız olsun. Sizin de yolunuza taş değmesin kızlar” açıklamasında bulundu.
SENA ŞENER’İN TEPKİSİ
Şarkıcı Sena Şener’in soruşturma açılan Manifest için yaptığı paylaşım:
“Bu nasıl hedef göstermek? Kadın üzerinden haya tanımlamak kimin haddine?”
Kaynak: www.magazinci.com / www.magazinkolik.com - 07.09.2025