21. Peron, 1970’li yılların çalkantılı gündeminde, sanatsal eğilimlerini siyasi kutuplaşmaların dışında tutup, sadece müzik yapmaya çalışan İzmirli bir grup genç tarafından kuruldu. Anadolu Pop’un getirdiği tüm canlılığa rağmen müzik şirketlerinin önyargılarından kurtulmakta zorlandıkları bir ortamda, kendi ideallerine ısrarla sahip çıkan 21. Peron, o günlerin genel çerçevesine sığdırılması mümkün olmayan güçlü eserler verdi. Lise yıllarından başlayarak, İzmir ve çevresinde seçkin bir dinleyici kitlesi edinen grup, bu dönemde yaptığı senfonik ve progresif çalışmalarını kendi imkanlarıyla kaydetti.
Grubun, 1974 senesinde ileride bir albüm haline getirmek ümidiyle başladığı amatör kayıtlar, 1977’de profesyonel stüdyolara taşındı ancak bu çalışmalardan hiçbirinin plak olarak yayınlanması bugüne kadar mümkün olmadı.
1979 yılında Eurovision Şarkı Yarışması'nın
Türkiye elemelerine solist Maria Rita Epik ile katılan Andreas Wildermann (Ando),Erden Erdem, Gökhan Akçay, Haluk Öztekin'li 21. Peron, birinci seçildi ve o yıl İsrail’de düzenlenecek olan uluslararası yarışmaya katılmaya hak kazandı. Ne var ki, sanatını siyasete alet etmekten özenle sakınan grubun Eurovision seferi, uluslararası siyasi dengelerden doğan kaçınılmaz bir yaptırıma kurban gitti ve grup şarkı yarışmasına katılamadı. Türkiye elemelerindeki başarıları onlara bir albüm yapma imkanı sağladıysa da, bu çalışmada grubun önceki yıllarda ortaya koyduğu sıra dışı eserlere yer verilmedi.
Albümden sonra mesleki ve ailevi sorumlulukların ağırlığıyla profesyonel müzikten uzaklaşan 21. Peron üyeleri, o günden bugüne “hoş bir hatıra” olarak sakladıkları kayıtlarını sadece yakın dostlarıyla paylaştılar. Oysa bu kayıtlar hoş birer hatıra olmanın çok ötesinde, Türkiye’nin o yıllardaki müzikal mozaiğinin belki de en renkli, en canlı, en güçlü karelerini oluşturuyorlardı. Öyle ki; bu kayıtlar, aynı onları kaydedenler gibi “içine bulunduğu çağa ve gündeme hapsedilmek istemeyen” arkaplan’ın kurulmasına da ilham kaynağı oldu.
21. Peron, 21. asırda bile az rastlanır nitelikteki güçlü eseriyle, yeniden gün ışığına çıktı. Hiç yayınlanmamış olan bu albümün, hem o günlerde olması gerektiği gibi LP olarak, hem de özel karton mahfazası içinde 16 sayfalık kitapçık içeren CD'si ile, Türk müziğindeki en önemli boşluklardan birini doldurduğuna inanıldı.
35 yıl sonra müziğe yeniden merhaba
70'li yıllarda Barış Manço ve Cem Karaca'yla yarışa giren 21. Peron'un üyeleri, yıllar sonra buluştu. 1979 Eurovision Türkiye Finali'nde, "Seviyorum" adlı Maria Rita Epik bestesiyle birinci olan grubun fertleri şimdi yeni bir CD hazırladı.
Bornova Anadolu Lisesi'nin okul orkestrasında tanışan 5 genç, progresif rock, Anadolu rock karışımı tarzı ile müzik çevrelerinin dikkatini çekti. Henüz bıyıkları terleyen lise öğrencisiyken kurdukları 21. Peron ile Barış Manço, Cem Karaca gibi müziğin devleri ile yarışa girdi, uluslararası listelerde Genesis, Pink Floyd ile aynı kulvarda yer aldı.
Ancak yaptıkları müzik, sıradan izleyiciye ağır geldi. Daha geniş çevrelere ulaşabilmek için, vokalli müzik yapmaya karar verdiler. Bu proje, onları Eurovision macerasına götürdü. Halk oylaması ile yapılan ilk ve son final olan 1979 Eurovision Türkiye Finali'nde "Seviyorum" adlı Maria Rita Epik bestesiyle birinci oldu. Siyasi nedenlerle Türkiye Eurovision'a katılamadı ama 21. Peron, bu sayede yıllarca aradığı şöhreti buldu. Şarkıları müzik listelerinde üst sıralara tırmandı.
Bu dönemde 2 long play çıkardı ancak hiç para kazanmadı. Üyelerinin ikisi üniversiteyi bitirdiği için ayrılınca, grup 1979'da dağıldı. Kurulduğu yıllarda 21. Peron'un çalışmalarına ev sahipliği yapan yıllarda Bornova'nın en sevilen Levantenlerinden Andreas Wilderman, namı diğer Ando'nun evinde, yıllar sonra yine müzik sesleri yükselmeye başladı.
Kariyerleri için müziğe ara veren, biri hariç hepsi doktor olan 21. Peron'un üyeleri, 35 yıl sonra yine bir araya geldi. Anadolu rock tarzı müzikleri ile müzik tarihi kitaplarına giren grup üyeleri, hiç ara vermemişçesine yeni bir CD hazırladı, piyasaya çıkarmak için gün saymaya başladı.
(Kaynak: www.sabah.com.tr - 09.02.2014)
21. Peron'la Yıllar Sonra Yeniden
1973'te kurulan 21.Peron uzun bir aranın ardından önceki yıl yeniden bir araya geldi. Grup 1979 Eurovizyon finallerinde de mücadele etmiş ve oldukça beğeni toplamıştı..
Türkiye de ilk kez denenen albüm Pop side-Prog side, konseptiyle hazırlandı.
Türkçe sözlü "TAPON" adlı albümün tarzı "rock- 70's prog- folk" olarak özetlenebilir. Lead partilerinde ağırlıklı olarak keman ve viyola olması albüm zenginliği açısından oldukça farklılık gösteriyor.
Ticari klişelere girilimeden son derece özgün bir şekilde hazırlanan albümde kayıt miks mastering Ertan Elmalık tarafından gerçekleştirildi.
Yapımcılığını ONAIR Medya Refleks'in üstlendiği albüm Aralık ayında tüm dijital market ve müzik mağazalarında yer alacak.
(Albüm açıklaması)
“Sanki Hep Buradaydık”
21.Peron, 11 Temmuz 1973 tarihinde, saat 11’de ,İzmir-Konak 11 numaralı otobüs durağında, grup üyeleri Alp Gültekin (viyola), Seyhan Eriş (gitar), Halil Yıldırım (davul), Andreas Wildermann (piyano), Aron Şerez (bas) ve Haluk Öztekin’in (gitar) buluşması sonucunda kuruldu.
Andreas ve Haluk 1969 yılından beri İzmir Koleji’nde çeşitli gruplarda beraber çalmıştı. Aron ve Halil ise İzmir Namık Kemal Lisesi grubundandı. Milliyet gazetesinin müzik yarışmalarından tanışıyorlardı.
O gün Bornova’daki levanten köşkünde salona aletler kuruldu ve provalara başlandı. Anadolu rock ile progresif rock ezgilerini harmanlayıp kendine özgü bir tarz oluşturan grup, bestelerini çaldığı konserlerin yanısıra gruba büyük emeği geçen Ümit Tunçağ’ın TRT 3 programlarına jingle hazırladı. İzzet Öz’ün Metronom ve Sihirli lamba adlı televizyon programlarına katıldılar. 1975 yılında Bornova’daki köşkte 2 kanallı bir teyp ile kaydedilen canlı performansta “Anne”, “Beş”, “18400 TL”, “F.M.O. (Film Müziği Olabilir)” ve İgor Stravinski’den uyarladıkları “Petruşka” adlı parçalar dikkat çekiciydi. O yıl Aron, Halil ve Seyhan gruptan ayrıldı. İzmir Koleji orkestrasından Gökhan Akçay (bas) ve Erden Erdem (davul) gruba katıldı.
İşte bu efsane grubun hazırladığı yeni albüm “Sanki Hep Buradaydık” Tarzını koruyarak sizlere ulaşan 8 eserden oluşuyor..
(Albüm açıklaması)
Grup Üyeleri: Ahmet Safa İkis (vokal): (Eczacı teknisyeni)
Erden Erdem (davul): (Diş hekimi)
Gökhan Akçay (bas gitar): (Doktor, genel cerrahi uzmanı)
Andreas Wildermann (tuşlu çalgılar): (Doktor, iç hastalıkları uzmanı)
Alp Gültekin (keman, viyola): (İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’ndan emekli, oda müziği gruplarında çalışıyor)
Haluk Öztekin (gitar): (Profesör doktor, ortopedi uzmanı)
Eski Üyeler:
Deniz Yıldırım (vokal)
Seyhan Eriş
Aron Şerez
1979 SEVİYORUM
(Maria Rita Epik ile 1979 Eurovision şarkı yarışması Türkiye elemeleri birincisi)
Seviyorum (LP Albüm, BIP 8012)
A Yüzü: 1-
2- Ne Olur Üstüme Varma
3- Yağmurlu Deniz
4-
Anlatamıyorum 5- Gecenin Bu Yanında
6-
I Love You (Seviyorum’un İngilizcesi) B Yüzü: 1- Danset
2- Birdenbire
3- Keşke
4- Gelsene
5- Deli Melahat
1980 Seviyorum - Tanışma (LP Albüm, Türküola EU 364, Almanya)
1. Seviyorum
2. Ne Olur Üstüme Vama Anne
3. Yağmurlu Deniz
4. Anlatamıyorum
5. Gecenin Bu Yanında
6. Dans Et
7. Birdenbire
8. Keşke
9. Gelsene Deli -Melahat
10.I Love You
200x Seviyorum - Tanışma (LP Albüm, onstagerecords.com)
1. Seviyorum
2. Ne Olur Üstüme Vama Anne
3. Yağmurlu Deniz
4. Anlatamıyorum
5. Gecenin Bu Yanında
6. Dans Et
7. Birdenbire
8. Keşke
9. Gelsene Deli -Melahat
10.I Love You
2003 Anlatamıyorum (Söz [Şiir]: Orhan Veli) / Köy Düğünü (45lik, Arkaplan VB45001)
(VBLP001 seri numaralı LP ile birlikte verildi, ayrıca satışa sunulmadı.)
21.Peron (CD Albüm CD: VBCD001 T: 1000 adet sınırlı basım - Dağıtım: EMI Türkiye, LP Albüm LP: VBLP001:
400 adet sınırlı basım+1x45lik hediye)
1-
Anne
- 07:34
2-
18400 TL
- 07:05
3-
F.M.O. ((Film Müziği Olabilir))
- 02:55
4-
Petruşka
- 05:28
5-
Çocukluk Anılarım
- 04:22
6- İnilti - 02:49
7- Beş - 03:34
8- Şarap Mahzeninde Gece - 02:47
9- F:M.O. II (Film Müziği Olamadı) - 03:26
10-Arap Bebeğin Dansı - 05:08
11-Anlatamıyorum - 03:24
12-Köy Düğünü - 02:58
Anlatamıyorum (Single, Arka Plan VBSP001)
1- Anlatamıyorum (Söz: Orhan Veli) 2- Köy Düğünü
(Anlatamıyorum: Orhan Veli'nin şiirinden bestelendi. Bu şiir, ayrıca Alpay, Hümeyra, Kerem Güney ve Mine Koşan tarafından da bestelenmiştir.)
2007 21.Peron (CD Albüm, Arkaplan Müzik )
(2003 yılında LP ve CD olarak çıkarılan albümün CD olarak [YENİ BASIMI])
2014 Tapon (Albüm, OnAir Müzik, 24.12.2014)
1.
Sensiz(Söz : Ayşe Wilderman, Müzik: Andreas Wilderman) 2. Derdim Başka
(Söz : Orhan Veli Kanık, Müzik: Andreas Wilderman) 3.
Tapon(Söz : Ayşe Wilderman / Anonim, Müzik: Andreas Wilderman) 4. Roller At Hırsızı
(Müzik : Gökhan Akçay, Remix: Bora Yücel) (Prog Bölüm:) 5. Laka Deresi
(Enstrümantal / Müzik: Andreas Wilderman ) 6. Roller
(Söz : Andreas Wilderman Ayşe Dilek Wilderman, Müzik: Gökhan Akçay ) 7. Zaman 1
(Enstrümantal / Müzik: Alp Gültekin) 8. Zaman 2
(Enstrümantal / Müzik: Alp Gültekin)
2018 21.Peron (Albüm, Arsivplak / Volga Çoban, 21.11.2018)
(2003 yılında LP ve CD, 2007 yılında CD olarak çıkarılan albümün DİJİTAL olarak [YENİ BASIMI])
Sanki Hep Buradaydık (Dijital&CD Albüm, Hits On Air Music, 21.12.2018)
1. Sensizlik Ürkütür
2. Mani
3. Hobidi Hop
4. Bakıştık Bakakaldık
5. The Little Shepherd
6. Terketmeyiz
7. İsteplerde İstepne
8. Bu Ben Değil
2019 Sanki Hep Buradaydık ([LP=Longlay] PLAK Albüm, On Air Müzik, 01.03.2019)
A Yüzü: 1. Sensizlik Ürkütür
2. Mani
3.
Hobidi Hop 4.
Bakıştık Bakakaldık B Yüzü: 1. The Little Shepherd
2. Terketmeyiz
3. İsteplerde İstepne
4. Bu Ben Değil
Sitede kullanılan materyallerin büyük bölümü genel kullanıma
sunulmuş internet sitelerinden temin edilmiş olup burada yayınlanmasından
herhangi bir ticari amaç güdülmemektedir. Bunlar üzerinde hak iddia ediyor
ve telif talebinde bulunuyorsanız, siteden çıkarılması veya link verilmesi
için lütfen bizimle bağlantı kurunuz.