Oya-Bora, sanatçý Zihni Küçümen’in kýzý Oya Küçümen ve Bora Ebeoðlu çiftinin ön isimlerinden oluþturduðu müzik grubudur.
Grup Denk adýyla ikili ilk kez
1987 Eurovision Þarký Yarýþmasý Türkiye Finali’nde
Melih Kibar’ýn bestesi “Paydos” ile katýlarak 2. olmuþlardý. Ýlk büyük baþarýyý 1987’deki 2nci Kuþadasý Altýn Güvercin Þarký Yarýþmasý’nda seslendirdikleri “Tasvir-i Þikayet” adlý þarkýyla elde ettiler. Bu þarký yarýþmada 5. olup Çiðdem Talu Özel Ödülü’nü kazanmýþ ve kýsa zamanda popüler olmuþtu. Bu yarýþmada sözlerini Bora Ebeoðlu’nun yazdýðý müziðini Aslýgül Kýrýcý’nýn yaptýðý ve Candan Erçetin ile Sevingül Bahadýr’ýn yorumladýðý “Özlem” isimli þarký 2nci olmuþtu. Ayný yýl ilk albümleri “Seninle Beraberim/Akvaryum” Erdal Kasetçilik’ten piyasaya çýktý.
1988 yýlý Eurovision Þarký Yarýþmasý Türkiye Finali’nde Turhan Yükseler’in bestesi “Onikiden” ile bir kez daha ikinci olsalar da artýk bütün Türkiye tarafýndan tanýnmýþlardý. Ayný yýl Uluslararasý Çeþme Þarký Yarýþmasý’na ‘Onikiden’in Ýngilizce versiyonu “Target Twelve” ile katýlmýþlardý.
1989 Eurovision Türkiye Finali’nde Turhan Yükseler’in “Aþk-ý Memnu” adlý bestesiyle yarýþmýþlar ancak dereceye girememiþlerdir.
1989 Kuþadasý Altýn Güvercin Þarký Yarýþmasý’nda
Levent Çoker’in “Gerçek Aþk” adlý þarkýsýný seslendirmiþler, Bora’nýn bestesi ‘Aldýrma’yý ise Oya, solo olarak seslendirmiþti.
1990 Eurovision Türkiye Finali,
katýldýklarý son Eurovision olmuþtur. Bu yarýþmada Bora’nýn sözlerini yazdýðý Turhan Yükseler’in bestesi ‘Serseri Aþýk’ý Oya solo olarak seslendirmiþ ancak 4 yýl üst üste katýldýklarý yarýþmada Avrupa Finali’ne gitme hakkýný elde edememiþlerdi. O dönemde ulusal müzik yarýþmalarýnýn müdavimi olarak anýlan ikili
1990 Kuþadasý Altýn Güvercin Þarký Yarýþmasý’nda Bora’nýn bestesi “Nerdesin” ile 3.lük ödülü olan ‘Bronz Güvercin’i kazandýlar.
1990 yýlýnýn sonunda gelen ve Elenor Plakçýlýk’tan çýkan ikinci albüm ‘Tiryaki’de ‘Tasvir-i Þikayeti’in yeni versiyonunu da seslendirmiþlerdir. Bu albümden sonra Þahin Özer Kasetçilik’e geçmiþlerdir.
Oya-Bora dönemi:
1992 Kasým’ýnda çýkardýklarý “Seni Bana Yazmýþlar” adlý albümde ilk kez Grup Denk yerine Oya-Bora adýný kullandýlar. Bu albümden “Seni Bana Yazmýþlar”, “Ara Beni” ve Goran Bregoviç’in “Çingeneler Zamaný” film müziðine Türkçe söz yazarak seslendirdikleri “Sevmek Zamaný” adlý þarkýlarýyla en popüler dönemlerine ulaþdýlar.
1994 yýlý Aralýk ayýnda çýkarttýklarý “Saraylý” albümü ile baþlayan farklý tarz arayýþlarý, önceki albümün baþarýsýný getirmemiþti. 1997’de (Bora ile yapýlan röportajda kendisinin dediðine göre 1999’da) gelen “Aþk, Ýhanet vs.” adlý albümün çýkýþ þarkýsý “Yalancý Sevgilim” yaz dönemi boyunca listelerde yer alsa da ikili 1993’teki baþarýyý tekrarlayamadýlar.
2003’te bir de evlilik yaparak birlikteliklerini pekiþtirdiler.
Aria dönemi: Bora Ebeoðlu, ikili olarak albüm yapmadýklarý dönemde Yeni Türkü’den ayrýlan ve Ýnce Saz Grubu’nun üyesi olan Cengiz Onural ile Aria adlý müzik grubunu kurarak dizi ve reklam müzikleri yaptý. Aria; ‘Süper Baba’, ‘Deli Yürek’, ‘Ýkinci Bahar’, ‘Sýcak Saatler’, ‘Hayat Baðlarý’, ‘Ekmek Teknesi’, ‘Cennet Mahallesi’, ‘Baba Evi’, ‘Gurbet Kadýný’, ‘Beþinci Boyut’, ‘Büyük Buluþma’ ve ‘Kýrýk Kanatlar’ adlý dizilerin müziklerine imzasýný attý. Bi süre Aria ismi ile dizi müzikleri yaptýlar.
2006 Ocak ayýnda Oya ve Bora ile yapýlan bir röportajda yaz aylarý için yeni bir albüm hazýrlýðý içinde olduklarýnýn da müjdesini vermiþlerdi.
1998’den beri albüm çalýþmasý yapmayan 80’li ve 90’lý yýllarda çýkardýklarý 5 albümle hafýzalardan silinmeyen Oya Küçümen ve Bora Ebeoðlu, 24 Nisan 2006 tarihinde Cemal Reþit Rey Konser Salonu’nda gerçekleþen Ýncesaz Grubu eþliðinde 7 yýl aradan sonra ilk konserlerini verdiler.
Bu konserden sonra Bora Ebeoðlu’nu, 12.03.2009 tarihinde çýkan Ýncesaz Grubu’nun 14 þarkýlýk “Kalbimdeki Deniz - Ýnce Saz 6” albümünde Dilek Türkan ile birlikte solist olarak albüme katkýda bulunduðunu görüyoruz.
Elenor Müzik tarafýndan Elenor Plakçýlýk 0606 katalog no. ile 1990’da kaset olarak çýkarýlan “Tiryaki” albümü 17.08.2009 tarihinde CD olarak yeniden basýlarak müzik marketlerde piyasaya sürüldü.
Uzun süredir yeni bir albüm çalýþmasý yapmayan Türk popunun sevilen ikilisi Oya Bora 2013’te Zihinsel Engelliler Vakfý (ZEREV) yararýna hazýrlanan özel bir albümle müzik dünyasýna geri döndü.
Oya Bora, “Bana Bir Masal Anlat Baba” adlý bu mini-albümde Süper Baba ve Baba Evi dizilerinin unutulmaz tema þarkýlarýnýn yaný sýra, ‘90’lý yýllarda dillerden düþmeyen “Saraylý” ve “Ara Beni” adlý þarkýlarýný yeniden seslendirdiler.
Prodüktörlüðünü Hakan Eren’in, süpervizörlüðünü ZEREV Vakfý Mütevelli Heyeti ve Yönetim Kurulu Baþkaný Þeref Umut’un yaptýðý albümde yer alan þarkýlar, yýllardýr hem unutulmaz dizi müziklerine imza atan, hem de Ýncesaz topluluðu ile birlikte Türk müziðine çaðdaþ bir soluk getiren Cengiz Onural ve Bora Ebeoðlu’na ait.
Eðitilebilir ve öðretilebilir zihinsel engelli çocuk, genç ve yetiþkinlere özel eðitim ile rehabilitasyon imkaný saðlayarak, bireysel kapasitelerini en üst seviyeye ulaþtýrmak ve onlara toplum içinde fonksiyonellik kazandýrma amacýyla kurulan ZEREV Vakfý, zihinsel engelli kiþilerin yaþam koþullarýný iyileþtirmek, baðýmsýz yaþamalarýna destek olmak, toplumsal geliþimlerden pay almalarýný saðlamak, üretime katkýda bulunmalarýný saðlamak, bakým ve korumaya ihtiyacý olan engellilerin gereksinimlerini karþýlayarak, yaþam kalitelerini yükseltmek ilkelerini esas alýyor. Her yaþ ve kesimden zihinsel engellileri Akademi Z adý verilen eðitim kurumu çatýsý altýnda bir araya getirip, onlara alanýnda uzman olan eðitmenlerden eðitim alabilme imkâný sunmak ZEREV Vakfýnýn halen üzerinde çalýþtýðý en önemli proje.
Akademi Z’de sinema, tiyatro, montaj, dublaj, resim, müzik, dans, spor gibi dallarda bu projeye destek veren akademisyenler tarafýndan eðitim verilecek. ZEREV Vakfý bir baþka önemli amacý ise verdiði eðitimler ile zihinsel engelli kiþilerin iþ sahibi olabilmesini saðlamak.
(Albüm açýklamasý)
Oya-Bora’dan Albüm Sürprizi!
Ossi Müzik etiketiyle yayýnlanan albüm, pek çok müzikseverin yýllardýr eriþmek istediði deðerli bir arþivi de, müzik dünyasýna kazandýrmýþ oldu.
Çok uzun süredir ortalarda görünmeyen Türk popunun sevimli ikilisi OYABORA, uzun yýllardýr ses verdikleri aria þarkýlarýyda aslýnda yanýbaþýmýzdalardý ve evlerimize diziler sayesinde konuk oluyorlardý.
Ossi Müzik etiketiyle yayýnlanan albüm, pek çok müzikseverin yýllardýr eriþmek istediði deðerli bir arþivi de, müzik dünyasýna kazandýrmýþ oldu.
Cengiz Onural ve Bora Ebeoðlu’nun 1997’de temelini attýðý aria, pek çok film ve diziye müzikleriyle katkýda bulundu. Ceyda Pirali ve Cenk Erdoðan’ýn da katýlmasýyla bugün de kulaklarýmýzda yer eden ve dizilerde duyduðumuz pek çok þarkýda ‘Aria’ imzasýna rastlýyoruz.
Radyo D’de yýllardýr sürdürdüðü programlarýyla Türk popunun kayýp tarihini gün ýþýðýna çýkaran Hakan Eren’in yapýmcýlýðýný yaptýðý toplam 34 eserin yer aldýðý albüm, kapak tasarýmýyla da büyük ilgi çekiyor. Çünkü, grafik tasarýmýnda grafik tasarým dünyasýnýn duayeni Bülent Erkmen’in imzasý var! Albümüm çýkýþ parçasý olan “Yalan Dünya” için yakýnda klip için kamera karþýsýna geçecek OYABORA.
Ýlk defa yayýnlanan yeni OYABORA þarkýsý “Nisa” ile açýlýþ yapan albümde ikilinin çok sevilen þarkýsý ‘Sevmek Zamaný’ný anýmsatan Balkan týnýlarýndan, modern baladlara, türkülerin yeni düzenlemelerinden, rock yolculuklarýna kadar bir dolu sürprize hazýr olun! Ne de olsa pek çok farklý senaryonun ilham verdiði, bambaþka duygularla yaratýlmýþ þarkýlarýn buluþtuðu özel bir albüm bu.
(Kaynak: www.magazinkolik.com - 18.04.2014)
Diskografi: 1987 Paydos (Grup Denk olarak 1987 Eurovision Türkiye Elemeleri’nde Melih
Kibar’ýn bestesi 2ncilik)
Tasvir-i Þikayet (Kuþadasý Altýn Güvercin Þarký Yarýþmasý’nda 5ncilik
ve Çiðdem Talu Özel Ödülü)
Seninle Beraberim / Akvaryum (Grup Denk olarak Albüm, Erdal Plak 310)
A yüzü: 1- Seninle Beraberim (Söz: Bora Ebeoðlu, Müzik: Gürol Aðýrbaþ) 2- Aþk Kavgam Þimdi (Don’t Leave Me This Way) (Söz: Bora Ebeoðlu, Müzik: Cary Gilbert, Leon Huff) 3- Var Mýsýn? (Söz: Bora Ebeoðlu, Müzik: ) 4- Akvaryum (Söz: Bora Ebeoðlu, Müzik: Turhan Yükseler) 5- Ateþle Oyun (Söz: Bora Ebeoðlu, Müzik: ) 6- Bizim Gibiler (Söz: Bora Ebeoðlu, Müzik: Turhan Yükseler) B yüzü:
1- Al Beni Dansa (I Wanna Dance With Somebody) (Söz: Bora Ebeoðlu, Müzik: George Merrill, Shannon Rubicam) 2- Sensiz Olmaz (Söz: Bora Ebeoðlu, Müzik: Turhan Yükseler, Kenneth Gamble) 3- Kelimeler Fazla (Söz ve Müzik: Bora Ebeoðlu) 4- Aþka Aþýðým (Söz: Bora Ebeoðlu, Müzik: Gürol Aðýrbaþ) 5- Bana Yeter (Söz: Bora Ebeoðlu, Müzik: ) 6-
Tasvir-i Þikayet(Söz ve Müzik: Bora Ebeoðlu)
1989 Aþk-ý Memnu
(Eurovision Türkiye Finali’nde Turhan Yükseler’in bestesiyle yarýþtýlar ancak dereceye alamadýlar.)
1990 Serseri Aþýk (Eurovision Türkiye Finalinde Bora’nýn sözlerini yazdýðý
Turhan Yükseler’in bestesi. Oya solo söyledi. 7ncilik)
Nerdesin
(Kuþadasý Altýn Güvercin Þarký Yarýþmasý’nda Bora’nýn bestesi 3.lük ödülü olan ‘Bronz Güvercin’ Ödülü)
Tiryaki (Grup Denk olarak Kaset Albüm, Elenor Plakçýlýk 0606)
(Düzenlemeler: Turhan Yükseler)
A Yüzü: 1- Tiryakin Oldum (Söz: Bora Ebeoðlu) 2- Þu Adamlar Anne (Mon Mec A Moi) (Söz: Oya Küçümen, Müzik: François Bernheim) 3- Karþý Koyma
4- Her Þey Boþ (Söz: Bora Ebeoðlu) 5- Bir Þans Daha (The Look) (Söz: Deðer Ýskender, Müzik: Roxette) 6-
Onikiden(Müzik: Turhan Yükseler) B Yüzü: 1- Tasvir-i Þikayet (Söz: Bora Ebeoðlu) 2- Ay Iþýðý (Söz: Bora Ebeoðlu) 3- Farketmez (Müzik: Turhan Yükseler) 4- Nerdesin ? (Söz: Bora Ebeoðlu) 5- Ölmek Ýstedim
1992 Seni Bana Yazmýþlar (Oya-Bora Albümü, Þahin Özer Kasetçilik Þ.Ö.097, 04 Kasým 1992)
1-
Seni Bana Yazmýþlar 2-
Ara Beni
1994 Saraylý (Oya-Bora Albümü, Þahin Özer Kasetçilik 097, 19 Aralýk 1994)
1-
Saraylý 2- Yarýsý Senin
3- Sevdikçe
4- Gel Vefasýz
5- Belli Belli
6- Tango Ýstanbul
7- Gönül Kaçaný Kovalar
8- Kýskanýr Seni
9- Neyi Neyle Ýyi Böyle
10-Kötü Çocuk
11-Ben Birim Sen Sýfýrsýn
12-Herþeye Hazýrým Seninle
1997 Aþk, Ýhanet, Vs. (Oya-Bora Albümü, Þahin Özer Kasetçilik, 14 Mayýs 1997)
1- Ölene Kadar
2-
Yalancý Sevgilim 3- Veda Çeker Kürekleri
4- Böyle Aðlama
5- Bu Benim Kalbimi Kýrar
6- Ýhanetin Oyunu
7- Bana Bir Masal Anlat Baba
8- Cennet
9- Kendine Aðla
10-Bugün Bir Yara Aldým
(Albüm açýklamasý: 1997 yýlýnda bir araya gelen, 1999’da ilk albümünü yayýnlayan Ýncesaz grubu altýncý albümlerini yayýnladý: “6 - Kalbimdeki Deniz”.
Kendine özgü müziðiyle, ilk yýllarda müzik marketlerin hangi baþlýk altýnda sýnýflayacaðýný bilemedikleri Ýncesaz, geçen on iki yýl içinde kendi tarzýný oluþturdu ve dinleyicisini buldu. Toplumun her yaþ ve her kesiminin beðenisini kazanýrken, ayný zamanda tüm dünyada ilgi gördü. Ýncesaz bir yandan geleneksel müziðimizin makam, ezgi, ritm ve týnýlarýný, klasik kemençe, tanbur ve kanun sazlarýnýn icra tavýrlarýný korurken, diðer yandan da evrensel armoni, ezgi, ritm ve týnýlarý müziðine kattý.
Ýncesaz müziðini üretirken yüzyýllardýr tartýþýlan “Doðu - Batý Sentezi” parantezine sýkýþýp kalmadý. Kendi müzikal ifadesi için doðru bulduðu evrensel müzik dilinin çoðu unsurunu kullanarak sözünü olabilecek en özgür biçimde söylemeyi seçti.
Ýncesaz’ýn “6 - Kalbimdeki Deniz” albümü 14 eserden oluþuyor. Albümde Neveser Kökdeþ, Muhlis Sabahattin Ezgi ve Sadi Iþýlay’ýn birer þarkýsýnýn yaný sýra, Murat Aydemir’in bir saz eseri ve Cengiz Onural’ýn saz eserleri ve þarkýlarý yer alýyor. Þarkýlarýn solistleri, “4 - Mazi Kalbimde” albümünün de solistliðini yapan Dilek Türkan ve “Oya - Bora” ikilisinden tanýdýðýmýz Bora Ebeoðlu.)
Tiryaki (Grup Denk olarak Albüm, Elenor Müzik, 17.08.2009)
(Elenor Müzik tarafýndan Elenor Plakçýlýk 0606 katalog no. ile kaset olarak çýkarýlan albümün CD olarak [YENÝ BASIMI]) 1- Tiryakin Oldum
(Söz & Müzik: Bora Ebeoðlu) 2- Þu Adamlar Anne
(Söz: Oya Küçümen, Müzik: François Bernheim) 3- Karþý Koyma
(Söz: Bora Ebeoðlu, Müzik: Turhan Yükseler) 4- Her Þey Boþ
(Söz & Müzik: Bora Ebeoðlu) 5- Bir Þans Daha
(Söz: Bora Ebeoðlu, Müzik: Roxette) 6- 12’den
(Söz: Bora Ebeoðlu, Müzik: Turhan Yükseler) 7- Tasvir-i Þikayet
(Söz & Müzik: Bora Ebeoðlu) 8- Ay Iþýðý
(Söz & Müzik: Bora Ebeoðlu) 9- Farketmez
(Söz: Bora Ebeoðlu, Müzik: Turhan Yükseler) 10-Nerdesin
(Söz & Müzik: Bora Ebeoðlu) 11-Ölmek Ýstedim
(Söz: Deðer Ýskender, Müzik: Bora Ebeoðlu)
2013 Bana Bir Masal Anlat Baba (ZEREV) (Maxi Single, Ossi Müzik, 20.05.2013)
1.
Bana Bir Masal Anlat Baba(Söz: Cengiz Onural & Yavuz Turgul) 2. Sevda Ýle Hesaplaþma (Baba Evi)
(Söz & Müzik: Cengiz Onural) 3. Saraylý
(Söz & Müzik: Bora Ebeoðlu) 4. Ara Beni
(Söz & Müzik: Bora Ebeoðlu)
2014 Aþk Güzel Þeydir & Adý Aþk Olsun (Albüm, Ossi Müzik, 17.04.2014)
CD 1 - Aþk Güzel Þeydir 1- Nisa (Böyle Bitmesin)
2- Aþk Güzel Þeydir
3- Rüzgarýn Þarkýsý
4- Hýrçýn Menekþe
5- Yalan Dünya
6- Serseri Aþýklar
7- Bana Þans Dile
8- Aþk Ýçin Geç Deðil
9- Beni Unutma
10-Giderim Bu Diyardan
11-Kýrýk Ayna
12-Sevdalý Bulutlar
13-Yol Arkadaþým
14-Azad Bir Kuþtum
15-Kos
16-Bosna Þarkýsý
17-Suzan Suzi
CD 2 - Adý Aþk Olsun 1- Katre Katre
2- Bize Kalan Nedir
3- Alev Alev
4- Hanno Ninnoy
5- Salih
6- Ne Mümkün
7- Yabancý Aþýk
8- Büyük Buluþma
9- Nevin
10-Kaos
11-Adý Aþk Olsun
12-Rehine
13-Kýrýk Þarký
14-Acý
15-Bebeðimsin
16-Biz Bu Þafak Vaktinin Neresindeyiz
17-Böyle Bitmesin