1955’lerde kendi orkestrasını kurduğundan itibaren 1969’lı yıllara kadar müzik dünyasında kendisinden hep bahsettirmiş bulunan ünlü müzisyen
Armağan Şenol’un
kızıdır. Babasının dayısı aktör Necdet Mahfi Ayral; onun kızı Jeyan Mahfi Tözüm; babaannesi Şehir Tiyatrolarında, amcası uzun süre opera ile ilgilenmiş sanatçı bir aile ortamında 7 Mayıs 1956’da İstanbul’da doğdu.
3,5 yaşında, zaten kendi de sanata yetenekli ve sevdalı annesi, onu Özel Madam Olga Bale Dershanesi’ne götürmüş... Ve ilk kez 4,5 yaşında, ilk resitaline çıkışıyla, ilk alkışları duymuş. 1961’de, yani 5 yaşındayken babasıyla röportaja gelen gazetecilerden birinin ısrarı üzerine katıldığı bir “Artist Yarışması”nda ‘Çocuk Artistler’ kategorisinde 260 çocuk arasından oy birliği ile 1. seçildi. Erler Film Şirketi’nin iki filminde rol almak şartını yerine getirmek üzere oynadığı, 5.-6. derecede bir rolü olan HANCI filmi, ilk filmi oldu. Hemen ardından ikinci film geldi, ve bu kez ilk filmdeki performansının neticesinde, konusu onun üzerine yazılmış olan bir başroldü:
Çöpçatan.
1963-1968 yılları arasında, o yılların yegâne, ve dolayısı ile çok önemli ve popüler olan yarışması: ‘Son Saat Yılın Yıldızları Müsabakası’nda, ‘çocuk yıldızlar’ kategorisinde 5 yıl üst üste birincilik ödülünün sahibi oldu.
Bunun yanısıra Bale hayatı değişik yerlerde 9 yıl sürdü. Konservatuarda bale bölümüne devam ediyordu ve “mimik” ile “ritmik” derslerinin yanı sıra, “solfej” de zorunlu dersti. Hocası Muammer Yeşil idi, 9’un altına düşmeyen notlarıyla, kendi sahne provalarında notalara hakim olup onların doğru çalınmasını sağlayacak kadar bilgisi olduğunu söyler sanatçımız. İşte bu alt yapıya sahip iken, ve sinemadan uzak kalmaya başlamışken, 11 yaşında sahneye çıkma teklifi aldı.
1967 yılından başlamak üzere, eğitim hayatını engellememek koşulu ile, evlendiği yıl olan 1984 e kadar, değişen yer ve aralıklarda sahne programları sürdürdü. Şarkı söylediği o dönemde 7 tane 45 devirlik plak doldurdu. Hatta, içlerinden Shirley Bassey’nin “When You Smile” adlı şarkısının türkçesi olan “İsmail”, zamanın en popüler müzik dergisi olan Hey Dergisi’sindeki listelerde 4.lüğe kadar yükseldi.
80’li yıllarda biri müzikal, biri çocuk oyunu olmak üzere 3 tiyatro oyununda önemli roller aldı. 80’li yılların başında Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden mezun olduğu sıralarda, 1981’den itibaren “seslendirme sanatçılığı” yaptı. Pek kazanç sağlayan bir meslek olmadığı için kendi de turist rehberi olan kocasının da yönlendirmesi ile, 1983 yılında, “Profesyonel Turist Rehberi” brövesi alarak 3 dilde 7 yıl aralıksız rehberlik yaptı.
90’lı yıllarda, 2 TV dizisinde rol aldı ama dizide oynamayı pek sevmediğini söyler.
2001 yılı başında, bir dökme çikolata reklamı olan “GİZ EXPRESS ÇİKOLATASI”nın reklamında, oğluyla birlikte oynadı.
Şimdilerde hiçbir sanat dalındaki çalışma önerisine kapımı kapamaksızın, seslendirme yapmaya devam ediyor. İşini sevdiğini söyleyen sanatçımız, 3-4 yıldır genç kızlığında “hatıra defteri” bazında başlayan kalem oynatmalarını eğitiminin desteği ile giderek arttırarak; öykü, şiir, anı, köşe yazısı vs. gibi yazılar yazmaya başladığını ifade ediyor.
Diskografi:
1969
Çamaçırcı Kız / Boyacı (45’lik, Moda Plak MT 516)
Üvey Baba / Boyacı (45’lik, Moda Plak)
1971
Zum Zum (Bir Çift Tatlı Söz)
/ Postacı (45’lik, Moda Plak MT 536)
Aşk Mavidir (Aranj.Orijinal:
Love Is Blue (El Bimbo)
Söz: Armağan Şenol) / Beni Çocukmu Sandın (Ben Çocuk Değilim)
(45’lik, Moda Plak MT 555)
1974
Biri Ben Biri Sen
(Aranj.Orij.:Chiribim Chiribom-Marion Maerz) /
Dam Üstünde Saksağan
(45’lik, Melodi Plak 74003)
1975
Babidi Bibidi Bu
/
İnanmam
(Aranj.: Mikado-Simone Drexel)
(45’lik, Melodi Plak 75003)
1976
İsmail
(Aranj.Orij.:
When You Smile-Shirley Bassey)
/
Şu Başıma Gelenler
(45’lik, Ezgi Plak 45 176)
1978
Disco Pops - Aranjmanlar - Füsun Önal / Erol Evgin (Karma Kaset, Minareci 3376, Almanya)
(Kasette Füsun Önal ve Erol Evgin’den başka Parla Şenol gibi sanatçıların şarkılarına da
yer verilmiştir.)
5- İsmail – Parla Şenol
15-Şu Başıma Gelenler – Parla Şenol
1979
Selam Çocuklar
/ Türkiye’m Uğruna Kurban Olayım (45’lik, Ömer Plakçılık 1203)
2000
Parlama Noktası (Kitap, Gita Yayıncılık)
2015
The Trip. Psychedelic Music From The Hippie Trail. Pt. 1/4—From Italy To Turkey (LP Albüm, Global Pop First Wave)
Parla Şenol “Şu Başıma Gelenler” ile yer alıyor.
Resmi Instagram Adresi:
www.instagram.com/parlasenol
[Resmi] Facebook Sayfa Adresi:
www.facebook.com/ParlaSenol
Wikipedia Sayfa Adresi:
tr.wikipedia.org/wiki/Parla_Şenol
IMDB Sayfa Adresi:
www.imdb.com/name/nm0784434
Sinematurk Sayfa Adresi:
www.sinematurk.com/kisi/2629-parla-senol
|