25 Ağustos 1968 Edirne doğumlu sanatçının El Roman soyadını almadan önceki soyadı Yaşdut idi. 1970 yılında ailesi Almanya’ya işçi olarak gitti. 7 yaşına kadar Uzunköprü Ömerbey köyünde anneannesi ile birlikte yaşadı. 1.sınıfı köyde okuduktan sonra Almanya’ya ailesinin yanına gitti. Öğrenimini Almanya’da tamamladı.
16 yaşında ilk söz ve bestelerini yazmaya başladı. 17 yaşında Midnight Entertaintment film şirketine figüran olarak başvurmasıyla sinema hayatının ilk adımını atmış oldu. Hayatının en büyük iki tutkusunun müzik ve sinema olduğunu anlayan Rafet El Roman, bu yıllarda tüm kazancını yine bu iki sanat alanında yaptığı yatırımlara endeksler.
1987’de ilk uzun metrajlı filmi Defender’da başrol oynar. Bu film Rafet El Roman’ın senaristlik ve yönetmenlik alanında da ilk deneyimlerini yaşadığı filmdi.
1988’de ilk sahne çalışmaları başladı. 1992 yılında Saarlaendischer Rundfunk radio kurumu tarafından Almanya’da yılın en iyi yeteneği seçildi. 1994 yılında Frankfurt Kültür Festivali’nde Media Artist Award - medya sanat ödülü aldı.
1995’de Türkiye’ye gelerek ilk solo albümünü çıkardı. “Gençliğin Gözyaşları” adlı albüm bir milyonu aşan satış rakamlarına ulaştı.
1997 yılında “En Güzel Günler Senin Olsun” adıyla ikinci albümünü çıkardı. 1997 yılında kızı Su El Nur dünyaya geldi. 1998’de Avrupa’da ilk solo albümü piyasaya çıktı. 1998 yılında “Propoganda” filmi ile Kemal Sunal, Metin Akpınar gibi Türk sinema tarihinin dev isimleriyle birlikte başrol oynadı.
1999’da “Hayat Hüzünlü” adlı üçüncü albümüyle yine büyük bir başarı yakaladı. 1999 yılında ikinci kızı Şevvalnur dünyaya geldi. Hayatı sinema ve müzik üzerine kurulan Rafet El Roman’ın 2000 yılı ve sonrası için en büyük hedefi, senaristliği ve yönetmenliğini yapacağı film projesini gerçekleştirmek.
2000 yılında Rafet El Roman, Mehmet Ali Erbil ile Euro 2000 şampiyonası için milli takıma yazdığı “Bir Gol Daha” şarkısını seslendirdi. 2000 yılında “Dar Alanda Kısa Paslaşmalar” adlı sinema filminde Müjde Ar’la birlikte başrol oynadı. Rafet El Roman 2000 yılı ve sonrası kendi müzik şirketi Rer Müzik adı altında müzik piyasasına yeni isimler kazandırmayı amaçlıyor.
2001 yılında “Hanımeli” adlı 4. albümünü çıkardı. 15 Mayıs 2002 Çarşamba günü “5 NR Aşk” adında 5. albümü piyasaya çıktı. 2004’de “Sürgün”, 2005’te “Kalbimin Sultanı” ve Temmuz 2006’da “Gönül Yarası” isimli albümlerini çıkardı.
2011’de Rafet El Roman, üç yıl sonra yeni albümü “Sevgiye Zaman Ver” ile hayranlarının karşısına çıkıyor.
1968 doğumlu olan Rafet El roman,, yönetmenliğini kendisinin yaptığı “Direniyonum” şarkısının klibinde, 1989 doğumlu olan sevgilisi Ceren Kaplakarslan’la birlikte oynadı.
(Kaynak: www.magazinkolik.com - 21.04.2011)
Müzik Piyasasında Bir İlki Gerçekleştirdi
Üç yıldır bestecisi Kerim Büyükarslan’dan ‘Yadigar’ isimli şarkısını almaya çalışan Rafet El Roman, pop müzik piyasasında bir ilki gerçekleştirdi ve parça için 100 bin liralık astronomik bir ücret ödedi.
Şarkıyı yeni albümünde seslendirmeyi planlayan Rafet El Roman’ın tek şartı ise şarkının söz ve müziğinde kendi tarzına uyacak şekilde gerekli değişiklikler yapabilmesi konusunda özgür olması.
Rafet El Roman çok güvendiği ‘Yadigar’ şarkısı için “Sadece Türkiye’de değil tüm Ortadoğu ve Batı’da da çok sevilecek bir şarkı” dedi.
Albümüne de ‘Yadigar’ ismini veren sanatçı, yeni albümüyle nisan ortasında müzik marketlerdeki yerini alacak.
(Kaynak: trtmuzik.net.tr - 10.04.2013)
Rafet’ten Cover Sürprizi
Rafet El Roman 11. Albümünü tamamladı.
On şarkıdan oluşan “Yadigar” adlı albümünü Emre Müzik etiketi ile yayınlayan Rafet El Roman yeni albümünde iki sürpriz cover şarkı da seslendirdi.
Barış Manço klasiklerinden “Can Bedenden Çıkmayınca” ve Ülkü Aker’in sözlerini yazdığı “İstersen” adlı şarkıları coverlayan Rafet El Roman, “Körü Körüne” adlı şarkısında Ender Gündüzlü ile düet yaptı.
(Kaynak: www.michaelshow.com - 23.04.2013)
Rafet El Roman’dan Yeni Klip
Bugüne kadar hit olan şarkılara imza atan Rafet El Roman, Haziran ayında sürpriz bir şekilde dinleyicileri ile buluşturduğu “Adımla Seslendi” isimli şarkısının video klibini yayımladı.
2013 yılında “Yadigar” isimli albümünü dinleyicilerinin beğenisine sunan Rafet El Roman, bu yıl “Adımla Seslendi” isimli şarkısıyla adından söz ettiriyor.
Söz ve müziği sanatçının kendisine ve Cüneyt Tek’e, düzenlemesi ise Steffen Müller’e ait olan şarkıyla yeniden dikkatleri üzerine çeken El Roman, geçtiğimiz günlerde şarkının video klibini de hayranları ile buluşturdu.
Yönetmenliğini de kendisinin üstlendiği klipte, sevgi dolu bir ilişkinin zaman içerisinde geçirdiği dönüşüm anlatılıyor.
(Kaynak: www.ttnetmuzik.com.tr - 26.08.2014)
“Bu Albüm İçin Rafet Olmam Yetmedi, Mecnun Oldum”
“Mecnun” adını verdiği 12’nci albümünü çıkarmaya hazırlanan Rafet El Roman, “Bu albüm için Rafet olmak yetmedi, Mecnun oldum” diyor ve ekliyor: “Ben hastalıklı aşkları severim. O yüzden ilişkide de, evlilikte de zor bir adam olabilirim.”
Türk pop müziğinde kendine has bir yere sahip olan Rafet El Roman, “Mecnun” adını verdiği 12’nci albümünü önümüzdeki günlerde çıkarmaya hazırlanıyor.
Roman, albümün çıkış şarkısı “Suç Bende mi?”nin klibini ise Roma’da çekti. Albüm hazırlıkları sırasında gerçekleştirdiğimiz sohbette “Klip çekimleri için sen de bizimle Roma’ya gel” deyince, ben de kamera arkasını izlemenin farklı bir deneyim olacağını düşünüp Roma hazırlığına başladım.
Ekibiyle biz İstanbul’dan, Roman ise Almanya’dan Roma’da buluşmak üzere yola çıktık. Ama talihsizliğe bakın ki, ünlü sanatçının uçuşunun olduğu gün Lufthansa greve girdi.
Rafet El Roman da Roma’ya bavulsuz indi! Hatta çekimlerde kullanılacak kameralar da bu bavullardaydı. Ben de dahil tüm ekip telaşa düşerken, Roman son derece rahattı ve iki gün sonra gelen bavulları sakin sakin beklerken klibin senaryosu üzerinde çalıştı. Bavullar gelip kameralara kavuşulunca da başladı hummalı bir çalışma.
Turist kaynayan Roma’nın herhangi bir yerini tenha bulmak imkansız. Bu nedenle Roman ve ekibi de üç gün boyunca her sabah 05.30’da kalkıp daha gün ağarmadan çalışmaya başladılar. Ben de arada bulduğum fırsatta Roman’a yeni albümünü, aşka bakışını ve mutlulukla derdini sordum...
Rafet El Roman genç müzisyenleri desteklemek ve müzik dünyasına kazandırmak amacı ile hayata geçirdiği “MBH Müzik Benim Hayatım” isimli projesinin ilk albümünü müzik severlerle buluşturdu.
10 genç müzisyenin kendi şarkılarını seslendirdiği “MBH Müzik Benim Hayatım Vol.1” isimli albümünde Rafet El Roman’ın da Soner Gerçeker ile “Hak Etmedim Seni” şarkısı ve Çiğdem Şatıroğlu ile “Yollar” şarkısında düeti yer alıyor.
Albüm ile ilgili detayları kralmuzik.com.tr’ye anlatan Tafet El Roman, çalışmaların yaklaşık 2 sene sürdüğünü söyledi. “Müzik Benim Hayatım” projesine çok fazla talep olduğunu anlatan Rafet El Roman, çok başvuru olunca içlerinden en iyi ve umud verenleri bir albümde toplamak istediklerini belirtti.
Rafet El Roman “10 genç yetenekli müzisyen arkadaşımızı seçerek kendi şarkılarını seslendirdikleri bir albüm yapmak istedik.” dedi.
İlk albümde yer alamayan müzisyenlerin umutsuzluğa kapılmamasını söyleyen Rafet El Roman, bu albümün devamının geleceği müjdesini de verdi.
(Kaynak: www.kralmuzik.com.tr - 23.02.2017)
‘Sen Olmazsan’ın Klibi Müzikseverlerle Buluştu!
Rafet El Roman ve Hülya Avşar’ın düet şarkıları “Sen Olmazsan”ın klibi müzikseverlerle buluştu.
Şarkıda olduğu gibi klip için de bir araya gelen Rafet El Roman ve Hülya Avşar “Sen Olmazsan” isimli düet şarkılarının klip çekimi 25 kişilik bir ekip tarafından gerçekleştirildi. Rafet El Roman’ın yönetmen koltuğuna oturduğu klibin çekimlerinin bir bölümü Almanya-Frankfurt’ta tamamlandı.
Rafet El Roman, Hülya Avşar ile birlikte seslendirdiği single çalışması “Sen Olmazsan” ile ilgili detayları ilk kez geçtiğimiz hafta konuk olduğu Mehmet’in Gezegeni programında anlatmıştı.
Rafet El Roman; “Şarkı 3-4 hafta kadar önce bitmişti. Hatta ben sana da göndermiştim şarkıyı. Sevdiğim dostlarıma gönderdim. Hülya hanıma da aynı şekilde yolladım parçayı fikir almak için. İnanılmaz güzel, zaten çok seviyorum senin şarkılarını dedi. Acaba bir ucunda bende mi olsam diye ufak bir espri yaptı. Sonra ben de neden olmasın dedim. Laf lafı açtı ve bir anda iş ciddi bir boyuta geldi. Hemen 2-3 gün sonra stüdyoya girdik.” diyerek nasıl bir araya geldiklerinin hikayesini paylaştı.
(Kaynak: www.kralmuzik.com.tr - 15.03.2017)
Rafet El Roman Ve Burak King Yeni Klip: “Paramparça”
Rafet El Roman ve Burak King, “Paramparça” klibi yayımlandı.
Müzik dünyasının iki sevilen ismi Rafet El Roman ve Burak King, söz ve müziği Burak King’e ait olan “Paramparça” isimli şarkıyı seslendirdi.
Klibin yönetmenliğini Buğra Karaçam üstlendi.
(Kaynak: fav10.net - 17.04.2020)
Rafet El Roman’dan Romantik “İki Dakika”
Rafet El Roman, önümüzdeki günlerde Emre Müzik etiketiyle piyasaya çıkacak yeni albümünün, ilk şarkısı ‘İki Dakika’yı, müzikseverlerin beğenisine sundu.
“İki Dakika” isimli şarkıda, Sanatçı’ya yine yeni bir genç yetenek olan Nur Usta eşlik ediyor.
Sanat hayatının 26.yılında olan Rafet El Roman, bu şarkısıyla da dinleyenlerine şüphesiz duygu seli yaşatacak…
‘İki Dakika’nın söz ve bestesi Nur Usta’ya ait.
(Kaynak: www.magazinci.com - 16.02.2021)
Rafet El Roman “Sırrına Eremeyiz” Diyecek
Tam 5 yıllık aradan sonra Rafet El Roman müzik severlerin merakla beklediği 13. albümünü çıkarmaya hazırlanıyor.
26 yıllık müzik kariyerine 13 albüm, onlarca hit şarkı, sinema filmi ve Tv Show sığdıran Rafet El Roman aynı zamanda genç yeteneklere de destek olmaya devam ediyor.
Oyuncu Derya Şahin Klipte Oynadı
Emre Müzik etiketi ile çıkacak olan “Sırrına Eremeyiz” isimli albümde 10 şarkı yer almakta.
“Bağışla Beni” şarkısına Almanya’da klip çeken Rafet El Roman’a oyuncu Derya Şahin eşlik etti. “Bağışla Beni” tekli olarak yayınlandı.
(Kaynak: www.magazinci.com - 16.02.2021)
Rafet El Roman’dan Yeni Klip: “Yangın”
Rafet El Roman “Sırrına Eremeyiz” isimli yeni albümünde seslendirdiği “Yangın” isimli şarkısını kliplendirdi.
Sözü ve müziği Soner Gerçeker imzalı şarkının klip yönetmenliğini ise Burak Yıldırım yaptı.
Kapadokya’da gerçekleşen çekimlerde Rafet El Roman’a iki genç oyuncu eşlik etti. Instagram sayfasından yeni klibinden kısa bir bölüm yayınlayan Rafet El Roman’ın paylaşımı sevenlerini heyecanlandırdı.
(Kaynak: www.kralmuzik.com.tr - 28.09.2021)
Rafet El Roman’dan ‘Milyon Yara’ya Bakü’de Klip!
Romantik müziğin öncü isimlerinden Rafet El Roman, yeni şarkısı “Milyon Yara” ile gönülleri bir kez daha fethetmeye geliyor.
Söz ve bestesi yine kendi imzasını taşıyan şarkının klip çekimleri de, sanatçının çok sevdiği şehir Bakü’de gerçekleştirildi.
“Milyon Yara” şarkısında anlattıklarını birebir yaşadığını dile getiren Sanatçı, aşka ve ilişkilere dair çok özel göndermeler de yapıyor.
Rafet El Roman, yıllar önce seslendirmiş olduğu, önemli hit şarkılarından biri olan “Bana Sen Lazımsın” isimli şarkının, günümüz sound’u ile yeniden aranje edilmiş versiyonunun klibi için kamera karşısına geçti. Klip ‘Çamur Adam’ ismiyle tanınan yönetmen tarafınca çekildi.
300 kişilik dev bir cast ekibinin sahne aldığı çekimler, Merter’de gerçekleşti.
Klipte anlatılmaya çalışan tema için yönetmen Çamur Adam; duygularını şöyle dile getiriyor:
“Yorgun evrenimizin bizden sıkılmaya başladığını; zaman zaman da bu durumu ruhumuza salgıladığını düşündüğüm için hissettiklerimi harmanlayıp, yaşadığımız dönemin insan topluluğunu klibimizde göstermeye çalıştım.
Günümüz dünyasında birbirimize artık daha çok ihtiyacımız olduğunu, bunun sadece iki romantik aşıkla sınırlı olmayıp, herkesin herkese lazım olduğunu ancak sevginin bizi kurtarabileceğini anlatmaya çalıştım…”
“Bana Sen Lazımsın” isimli şarkının yeni versiyonu ve farklı klibi gösterimde…
(Kaynak: www.magazinci.com - 16.12.2022)
Rafet El Roman’dan Sürpriz Proje!
Rafet El Roman, uzun bir aradan sonra, yeni şarkısı “Bu Günler Yaşanacak” ile sevenleriyle buluşuyor.
“Bugünler Yaşanacak”, Rafet El Roman’ın çocukluğundan beri hayranı olduğu bir Ferdi Tayfur şarkısı.
Sözleri Halit Çelikoğlu; bestesi Cengiz Tekin’e ait olan şarkının, yeni aranjesi ise Steffen Müller tarafınca yapıldı.
(Kaynak: www.kralmuzik.com.tr - 13.05.2024)
Diskografi:
1995
Gençliğin Gözyaşları (Albüm, Türü: Pop & Rock, Marş Müzik Prodüksiyon)